Του Στέφανου Καστρινάκη, protothema.gr*

simonidi

Ο Αλέξης Σιμωνίδης κέρδισε τον τίτλο του World Class Bartender Ελλάδας και κάνει μία νέα αρχή στο The Clumsies, στο κέντρο της Αθήνας

Ο Αλέξης Σιμωνίδης είναι για φέτος ο World Class Bartender της Ελλάδας. Πρόκειται για μία διάκριση που κέρδισε στο πλαίσιο του διαγωνισμού Diageo Reserve World Class Bartender, ενός θεσμού διεθνούς κύρους που προωθεί την ποιότητα στον τομέα του bartending. Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Νέα Ερυθραία, όπου τελείωσε το σχολείο και σπούδασε Διεθνή Οικονομικά στο Μπρίστολ της Βρετανίας. Αγαπάει πολύ τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και το νερό, καθώς είναι δεινός κολυμβητής και δύτης.

Άρχισε να απασχολείται στον κλάδο της εστίασης το 1996 ως part-time σερβιτόρος σε εστιατόριο της Νέας Ερυθραίας το καλοκαίρι, ενώ στο μπαρ απασχολήθηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2000 στο θρυλικό Τζαζ Μπαρ της Κηφισιάς, όπου και συνέχισε σε πλήρη απασχόληση από το 2002. Έχει περάσει επίσης από το Big Deals στην Κηφισιά, το ξενοδοχείο Πεντελικόν, τα εστιατόρια Inbi Athens και Inbi CostaNavarino. Το Theory Bar στο Χαλάνδρι, όπου πήγε το 2015, σημαδεύει την πιο δημιουργική χρονιά του, αφού το καλοκαίρι του ίδιου έτους έγινε δεκτός στο stagiaire programme του Drink Factory του Λονδίνου, ενώ τον χειμώνα προκρίθηκε στον ελληνικό τελικό του διαγωνισμού World Class Bartender of the Year. Ο Αλέξης θα βρίσκεται πλέον στο μπαρ The Clumsies στην οδό Πραξιτέλους, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο ίδιος μου λέει για τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα: «Εστιάζονται στην εξερεύνηση της γαστρονομίας σαν ολοκληρωμένη εμπειρία φαγητού, κοκτέιλ, κρασιού, καφέ, σέρβις, αισθήσεων, οπότε και μεγάλο μέρος του προσωπικού μου χρόνου δαπανάται σε μελέτη, πειραματισμούς και επισκέψεις κορυφαίων εστιατορίων και μπαρ».

Ο διαγωνισμός World Class Bartender of the Year είναι μία διεθνής πλατφόρμα της εταιρείας Diageo, με απώτερο σκοπό την εκπαίδευση και τη δικτύωση των επαγγελματιών του μπαρ παγκοσμίως και την ανάδειξη των κορυφαίων ανά έτος. Η διαδικασία, λίγο πολύ κοινή για κάθε χώρα που συμμετέχει, αποτελείται από έναν προκριματικό και έναν τελικό γύρο από τον οποίο ανακηρύσσεται και ο νικητής-φιναλίστ της χώρας. Έπειτα, οι νικητές κάθε χώρας διαγωνίζονται στον παγκόσμιο τελικό που διοργανώνεται σε διαφορετική πόλη κάθε έτος. Σειρά είχε φέτος το Μαϊάμι, όπου ο θεσμός δέχτηκε τους 56 φιναλίστ bartenders από ισάριθμες χώρες. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από 20 παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Ο ίδιος μας διηγείται πώς εξελίχθηκε φέτος ο διαγωνισμός: «Στην Ελλάδα και στον πρώτο γύρο όπου και προκρίθηκα, κληθήκαμε να παρασκευάσουμε ένα κοκτέιλ με βάση ένα από τα παλαιωμένα αποστάγματα του Reserve Portfolio της εταιρείας, το οποίο να είναι χαμηλού αλκοολικού δείκτη, προάγοντας την ενσυνείδητη κατανάλωση οινοπνεύματος. Στον [εθνικό] τελικό οι δοκιμασίες ήταν τέσσερις για τους 12 Έλληνες φιναλίστ […]. Από αυτή τη διαδικασία ανακηρύχθηκα ως ο Έλληνας World Class Bartender 2016. Στον παγκόσμιο τελικό των 56 (δυστυχώς δεν εγκρίθηκε η βίζα του Τούρκου) οι δοκιμασίες ήταν έξι […]. Στη γενική κατάταξη ήρθα στη 13η θέση και στις επιμέρους. Στη 2η δοκιμασία (τρία κοκτέιλ που θα επιδεικνύουν την άποψη του διαγωνιζόμενου για το μέλλον του κοκτέιλ) κατέλαβα την πέμπτη θέση και στην 3η δοκιμασία (αναγνώριση στα τυφλά 8 Single Malt και Single Grain ουίσκι, γευσιγνωσία ενός blend από 5 ουίσκι, αναγνώριση ποιων 5 συμμετέχουν στο blend και σε τι ποσοστά και τέλος, αναγνώριση των συστατικών ενός κοκτέιλ με βάση το συγκεκριμένο blend) κατέλαβα την έκτη θέση. Η χειρότερη μου δοκιμασία, και αυτή που μου στοίχισε τους περισσότερους βαθμούς, ήταν η 4η (σερβίρισμα ενός παντς και δύο κοκτέιλ τα οποία θα είναι εξειδικευμένα για 2 διάσημους mystery guests)». Ο ίδιος μας μιλά για την καριέρα του και την τέχνη του bartending.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο:protothema.gr