Ένα εστιατόριο ίσων ευκαιριών
protothema.gr*
O Σωτήρης Κουπίδης είναι ιατρός εργασίας, διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα ασχολείται με την Πολιτική Υγείας και την Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσίων Υγείας. Για περισσότερο από μία δεκαετία δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, συμμετέχοντας ενεργά στην ίδρυση και ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων που εντάσσουν στην εργασία και την απασχόληση άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα είναι μέλος του ΔΣ του κοινωνικού συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) «Αθηνά Ελπίς» και εκλεγμένος πρόεδρος στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των ΚοιΣΠΕ, στην οποία συμμετέχουν 24 κοινωνικές επιχειρήσεις-μονάδες ψυχικής υγείας.
Μια από αυτές είναι το Μentaleaty. Όπως μου εξηγεί, ο όρος σημαίνει «νοοτροπία, ψυχοσύνθεση, διανοητικότητα, διανόηση και διάνοια. Στις παραπάνω έννοιες εμείς προσθέσαμε μία ακόμα, αυτήν του φαγητού (eat) και σας παρουσιάζουμε το Asian Food Therapy–Mentaleaty. Η νοοτροπία μας αγκαλιάζει τα άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες δίνοντας ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και εργασίας. Η ψυχοσύνθεση της κοινωνικής μας επιχείρησης προτάσσει τη βιωσιμότητα και την επένδυση των κερδών στην ίδια την επιχείρηση με στόχο τη μεγέθυνσή της και την ευημερία των εργαζομένων της. Στη διανοητικότητά μας προσθέσαμε τη βεβαιότητα μας, ότι μέσω της διατροφής μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το Mentaleaty. Η φιλοσοφία Mentaleaty έχει στο επίκεντρο της την υγεία. Μαγειρεύουμε εξαιρετικό, θρεπτικό και γευστικό φαγητό από φρέσκα και διαλεκτά υλικά, φροντίζοντας για την υγιεινή μας διατροφή».
Η διαδρομή του ΚοιΣΠΕ «Αθηνά Ελπίς» στον χώρο της εστίασης ξεκίνησε με πρώτη «στάση» το ΑΚΤ Café που λειτουργεί εντός της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων «Ο Άκτιος» στην Αγία Παρασκευή. Η συνέχεια δόθηκε με το Luna Catering που παρέχει υπηρεσίες μαζικής εστίασης. Ο νέος φιλόδοξος σταθμός είναι τώρα το εστιατόριο ασιατικής κουζίνας Mentaleaty στον Κεραμεικό. «Αποφασίσαμε να μην πάμε στα σίγουρα δοκιμάζοντας την ελληνική κουζίνα που ούτως ή άλλως είναι μία πολύ δυνατή κουζίνα, αλλά να ρισκάρουμε με την ασιατική κουζίνα», δηλώνει η Κωνσταντίνα Βασιλείου, υπεύθυνη στο Mentaleaty. «Σε μία εναλλακτική -και ανεκτική στο διαφορετικό- γειτονιά στον Κεραμεικό, παρουσιάσαμε την εναλλακτική μας πρόταση για νόστιμο και θρεπτικό ασιατικό φαγητό, εμπνευσμένο από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Πολυνησία, σε μία δυναμική προσαρμογή στη δική μας πραγματικότητα όσον αφορά τουλάχιστον στη σχέση τιμής-ποιότητας».
(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: protothema.gr