Το εστιατόριο «Vasiliki kouzina» στο κέντρο του Μιλάνο τον τελευταίο καιρό έχει εντυπωσιάσει τους Ιταλούς με τα αυθεντικά, κλασσικά  ελληνικά πιάτα του μενού του, όπως σαλάτες, σπανακόρυζο και, φυσικά, μουσακά.

βκ

Ιδιοκτήτριά του είναι η Καλαματιανή, η Βασιλική Πιερρακέα, η οποία βρέθηκε από την Πάτρα όπου σπούδαζε στην Ιταλία λόγω ερωτική απογοήτευσης και έμεινε. Όπως έχει δηλώσει, στην αρχή μαγείρευε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα γιατί της έλειπε το σπίτι της, η οικογένεια της και τα τραπέζια που έκαναν τις Κυριακές. Αυτή η νοσταλγική της διάθεση την έκανε  να ανοίξει το ελληνικό της εστιατόριο, στο οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς όλα τα φαγητά που εδώ στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε στα οικογενειακά τραπέζια.

βκ3 βκ4

Στο μενού, λοιπόν, οι Μιλανέζοι και όχι μόνο μόνο, μπορούν να βρουν σαλάτες με παραδοσιακά ελληνικά τυριά, αγκινάρες γεμιστές, σουτζουκάκια σμυρναίικα, μουσακά, γιουβαρλάκια αβγολέμονο και τοπικές λιχουδιές από όλη την Ελλάδα, όπως σουγάνια Μυτιλήνης, αλλά, φυσικά, και ελληνικά γλυκά, όπως γαλακτομπούρεκο, καρυδόπιτα και ρυζόγαλο.

βκ1

Δίπλα στη Βασιλική στάθηκε εξ αρχής ο πολύ γνωστός σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, ο οποίος γνωρίζει καλά όχι μόνο πώς να διευθύνει μία κουζίνα, αλλά και μία επιχείρηση. Στόχος είναι στο «Vasiliki kouzina» οι πελάτες να γευτούν τις ελληνικές γεύσεις, αλλά και να μάθουν για την ελληνική κουλτούρα μέσω της κουζίνας, ακόμα και να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα υλικά στα δικά τους φαγητό, καθώς το εστιατόριο ταυτόχρονα λειτουργεί και ως ντελικατέσεν, οπότε μπορούν να πάρουν κάποια από τα υλικά μαζί τους.

βκ2

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα του εστιατορίου.