athinorama.gr*

Όλες οι λεπτομέρειες για την απονομή των δεύτερων Αθηνόραμα Bar Awards – Shaker Trophy στο «Hilton» και η παρουσίαση των επικρατέστερων προς βράβευση bars.

Μια μεγάλη περίοδος δοκιμών στην ολοένα και πιο ενεργή bar σκηνή της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης έφτασε­ στην κορύφωσή της και λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη­ απονομή των δεύτερων Αθηνόραμα Bar Awards – Shaker Trophy αυτήν τη Δευτέρα 13/3 στο «Hilton» σας παρουσιά­ζουμε τα επικρατέστερα προς βράβευση bars και τις τάσεις που καθόρισαν τη χρονιά.

Έπειτα από μια συναρπαστική χρονιά­, κατά τη διάρκεια της οποίας γυρίσαμε και δοκιμάσαμε την αφρόκρεμα των bars της Αθήνας και για πρώτη φορά της Θεσσαλονίκης, ήρθε η στιγμή να απονείμουμε τα φετινά­ Αθηνόραμα Bar Awards – Shaker Trophy. Η εορταστική βραδιά έχει προγραμματιστεί για αυτήν τη Δευτέρα 13/3 στο «Hilton» κι επιφυλάσσει πολλές δυνατές εκπλήξεις.

Με οδηγό τον perfomer Λάμπρο Φισφή, θα μάθουμε ποια είναι τα bars που σημείωσαν υψηλές επιδόσεις, θα αποκαλύψουμε τα ειδικά βραβεία, θα απολαύσουμε το φαινόμενο του παγκόσμιου bartending «Thomas Aske», προσκεκλημένο στην Αθήνα ειδικά για τη βραδιά, και μετά την απονομή θα γιορτάσουμε σε ένα party που θα τα έχει όλα: tailor-made cocktails για τα Αθηνόραμα Bar Awards και μουσικές από τον Νίκο Μαραβέγια.

Καθώς μετράμε αντίστροφα για τη βράβευση, μιλάμε για τις τάσεις που διαμόρφωσαν φέτος την bar σκηνή, η οποία σημείωσε ανοδική πορεία παρά το γενικό κλίμα αστάθειας. Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα είναι ότι αρκετές από τις τάσεις της προηγούμενης χρονιάς ωρίμασαν πολύ ωραία και καινούργιες προστέθηκαν, φρεσκάροντας έτσι το τερέν.

Aperitivo o’clock
«The Gin Joint»

«The Gin Joint»

Η κυρίαρχη τάση της χρονιάς είναι με διαφορά το early drinking. Ξεφυλλίζοντας τις φετινές λίστες, καταμετρήσαμε πολλές δυνατές παραλλαγές γνωστών aperitivo cocktails, βλέπε spritz και Americano. Το κοινό ψήφισε με ενθουσιασμό την απογευματινή επιλογή εξόδου με ευχάριστα κι ελαφριά cocktails. Πολλά ειδικευμένα spots δούλεψαν πολύ τη συγκεκριμένη κατηγορία ποτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Οdori», η πρώτη ελληνική βερμουτερία, όπου ξεχωρίσαμε το δροσερό Piazza Castelo. Στην ίδια κατεύθυνση, στο «Pepe Aperitivo» δοκιμάσαμε το Red Bubbles και στο «The Trap» ένα εκπληκτικό Tricky Martini με συνοδεία από πίκλες. Τέλος, πολλά αγαπημένα bars διεύρυναν τις χαμηλές σε αλκοόλ μείξεις τους. το «Gin Joint» π.χ. σέρβιρε το Gin Lovers are the best lovers.

Concept… to be continued
Σε conceptual παραμύθι μας παρασύρει φέτος το «Theory Bar & More»

Σε conceptual παραμύθι μας παρασύρει φέτος το «Theory Bar & More»

Oι conceptual κατάλογοι εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν. Στο «Theory Bar and more» μπήκαμε στην ιστορία της «Φρουτοποτίας», μιας πολιτείας εμπνευσμένης από το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά. Μπορεί να μην ανακαλύψαμε τον bartender που εξαφανίστηκε, βρήκαμε όμως εξαιρετικά cocktails της Λορέτα Τόσκα, με πρωταγωνιστές – τι άλλο;- τα φρούτα. Θυμηθήκαμε την Οδύσσεια μέσα από το αρωματικό και γευστικό ταξίδι του Θοδωρή Πύριλλου στο «A For Athens» και ευχηθήκαμε να μη φτάσουμε σύντομα στον προορισμό μας για να δοκιμάσουμε αρκετές μείξεις σαν το Stormy Martini. Κάναμε καινούργιο πιστό φίλο στο «Old Dog» μέσα από ένα ακόμα μενού εμπνευσμένο από μια διάσημη ράτσα κυνηγόσκυλου.

Homemade spirits
Cocktails από το μέλλον από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στο «El Jiron».

Cocktails από το μέλλον από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στο «El Jiron».

Φέτος το πεδίο των homemade συστατικών επεκτάθηκε και άλλαξε level δυσκολίας. Ένα από τα ανερχόμενα trends είναι τα in-house spirits. Σε αρκετές περιπτώσεις οι bartenders δημιούργησαν τα δικά τους ποτά (από την αρχή ή ως blends) και το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό. Ακόμη δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το ρούμι που έβγαλε­ από το βαρελάκι του ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «El Jiron». Ιδιαίτερη μνεία αξίζει επίσης στο grand succès του «The Clumsies», το Old Tom gin. Ο Βασίλης Κυρίτσης και ο Νίκος Μπάκουλης έφτιαξαν ένα σύνθετο spirit από εννέα βότανα.

Στην ενότητα των βερμούτ, τα οποία σημείωσαν θριαμβευτική επάνοδο, ο Mario Basso κάνει τις δικές του εκδοχές και μαγεύει στο «Barreldier»: ένα ιταλικού τύπου κόκκινο που παλαιώνει 8 μήνες σε βαρέλι και είναι πραγματικός αρωματικός δυναμίτης κι ένα κομψό και ξηρό French style με βοτανικές νύξεις και μεγάλη επίγευση. Προσθέτουμε το εκπληκτικό βερμούτ του «9 Βήτα Home Bar» και το μυστικό Rosso blend του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου στο «Odori». Η δυναμικότητα αυτής της νέας τάσης είναι αναπάντεχη και αν συνυπολογίσουμε και άλλα παραδείγματα, όπως η μπίρα του «Spoiled», η ginger beer του «Γορίλα» και τα σιρόπια και λικέρ του «Upupa Epops», σίγουρα θα έχει συνέχεια.

Περίεργα υλικά
«The Trap»

«The Trap»

Πολλά είναι τα bars που πρωτοτύπησαν φλερτάροντας με ιδιαίτερα και απρόσμενα συστατικά. Στο «Ark» χαρήκαμε μείξεις με μελάνι σουπιάς, μοβ καρότο, καραμέλα από βουβαλίσιο γάλα και σουμάδα. Στο «Ipitou The Bar» ο Διονύσης Πολάτος χτύπησε στο shaker, μεταξύ άλλων, μαχλέπι, κολοκύθα και κάστανο. Αποκάλυψη ήταν ο Σίμος Ταγαράς στον «Μπλε Παπαγάλο», ο οποίος έβαλε στη λίστα του συνταγές cocktail με πιπεριά Φλωρίνης, λάδι λιαστής ντομάτας, αμερικάνικο πιπέρι και γιαούρτι. Την τιμητική τους είχαν και τα φύκια, κάνοντας εξαιρετικό ντουέτο με το gin σε «Μαϊμού» και «Ark». Επίσης μόδα έγιναν τα super foods (βλ. κεφίρ) στις εντυπωσιακές μείξεις του Γιάννη Σαμαρά και του Στέφανου Δραγανιδάκη στο «The Trap».

Ποτά απ’ τον τόπο σου
Ο καφές μπαίνει στα shakers του «Hide & Seek»

Ο καφές μπαίνει στα shakers του «Hide & Seek»

Η χρονιά σφραγίστηκε επίσης από τη μεγαλύτερη παρουσία ελληνικών ποτών. Στο προσκήνιο, εκτός από τη μαστίχα, η οποία εξελίχτηκε με τη spirit version της Mdry, ήρθαν το τσίπουρο, η τεντούρα, το κίτρο, τα νέα ελληνικά βερμούτ και τα λικέρ. Πολλά μάλιστα πήραν τη θέση βασικών ποτών σε κλασικές συνταγές, δημιουργώντας έτσι twists αξιώσεων. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Bloody Mary με τσίπουρο αντί για βότκα σε πολλά διαφορετικά spots. Αξίζει να δοκιμάσετε όλες τις εκδοχές του master του Bloody Mary Σπύρου Κερκύρα στα «Hide & Seek», «Oozora the House» και «Nikkei».

Ethnic αρώματα
Σπύρος Κερκύρας και Μαίρη Ταλαιπώρου, το ντουέτο της μπάρας του «Nikkei»

Σπύρος Κερκύρας και Μαίρη Ταλαιπώρου, το ντουέτο της μπάρας του «Nikkei»

Από τις ισχυρές τάσεις που διαδόθηκαν σαν κύμα στην πόλη είναι οι ethnic μπάρες. Οι bartenders ταξιδεύουν κι επιστρέφουν με νέες κοσμοπολίτικες ιδέες και υλικά. Στο «Oozora the House» μυρίσαμε Ασία δοκιμάζοντας το ζευγάρωμα του gin με το sake και την αναβαθμισμένη εκδοχή του Poire Sin με σιρόπι πράσινου τσαγιού. Σε «Nikkei» και «Cinco» μυηθήκαμε στην περουβιανή κουλτούρα απολαμβάνοντας ένα ανατρεπτικό sour με Pisco. Στο ίδιο τέμπο, αξίζει να δοκιμάσετε στο «Matsuhisa Athens» το in-house Zombie, επίσης με Pisco. Σε Thai mood ξεχωρίσαμε το Bloody Yum Groong στο «Tamarind», ένα πειραγμένο Bloody Mary με lemongrass, κεφίρ και λάιμ.

Pairings on the top
Τα δημιουργικά cocktails του Σπήλιου Χριστόφαλου στο «Artisanal» συμπληρώνουν την Fine Dining εμπειρία

Τα δημιουργικά cocktails του Σπήλιου Χριστόφαλου στο «Artisanal» συμπληρώνουν την Fine Dining εμπειρία

Εξακολουθεί να είναι στην πρώτη­ γραμμή –και να ανεβαίνει– η τάση­ του food pairing. Στα πολλά bar-restaurants που υπάρχουν ανακαλύψαμε δουλειές με περισσότερη ουσία. Αγαπήσαμε το πληθωρικό­ Madrugada με bourbon, shrub κεράσι, grapefruit bitter, Pedro Jimenez sherry καπνισμένο με πούρο, το οποίο σερβίρεται με το υπέροχο καπνιστό αλλαντικό coppa, στο «CV Distiller». Ενθουσιαστήκαμε στο «The Zillers» με τις φρέσκες καραβίδες με κους-κους, lemongrass και μυρώνι συνδυασμένες με ένα refreshing China Blue (παραλλαγή του Aviation), με βότκα, κάρδαμο, λικέρ βιολέτας, μέλι, λεμόνι και πράσινο τσάι γιασεμί. Τέλος, ψηφίσαμε ομόφωνα τα pairings του «Artisanal» με την επιμέλεια του mixologist Δημήτρη Κιάκου και του σεφ Δημήτρη Δημητριάδη.

Ώρα για μαγειρική
Cocktails για να τα...φας στο «Momix».

Cocktails για να τα…φας στο «Momix».

Πολλές τεχνικές της κουζίνας έχουν περάσει πλέον στην μπάρα και όλο και περισσότερα bars εξοπλίζονται με συσκευές υψηλής τεχνολογίας και παρουσιάζουν ευφάνταστα «μαγειρεμένα» cocktails. Οι bartenders χρησιμοποιούν κατσαρόλες ή εφαρμόζουν την τεχνική sous vide και το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ενδιαφέρον. Αρκετοί σεφ θα ζήλευαν το εργαστήριο του «Clumsies» ή τα μηχανήματα του «Momix». Αυτό που μας αρέσει είναι η αρωματική και γευστική πρωτοτυπία αυτών των cocktails, όπως το Daiquiri φράουλα του Αλέξανδρου Σουρμπάτη στο «The Spinte» και τα cocktails του μέλλοντος του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο «El Jiron».

Αγαπημένος εξωτισμός
Η αβανγκάρντ πλευρά του tiki από τον Θάνο Προυναρούς στο «Baba au Rum»

Η αβανγκάρντ πλευρά του tiki από τον Θάνο Προυναρούς στο «Baba au Rum»

Έρχονται στο προσκήνιο πιο δυναμικά τα Tiki cocktails και μας πάνε απευθείας σε εξωτικά νησιά με καρύδες, ανανάδες και μπόλικο ρούμι. Με χαρά βλέπουμε πιο ραφιναρισμένες εκδοχές, όπως το Mai Tai και η Pina Colada του «White Monkey» και η αβανγκάρντ προσέγγι­ση του Θάνου Προυναρούς στο «Baba au Rum».

Back to the future
Funky εκδοχές των κλασικών στο «7 Jokers»

Funky εκδοχές των κλασικών στο «7 Jokers»

Ένα trend διαρκείας ανανεώνεται­ και ισχυροποιείται. Η ελληνική bartending σκηνή ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις κι επενδύει στο κλασικό, το οποίο κατέχουν τη μερίδα­ του λέοντος στις περισσότερες cocktail collections. Οι πιο διαβασμένοι εμπνέονται από την ιστορία των ποτών και δημιουργούν twists που προτάσσουν την εξέλιξη και είναι πολύ πιο ευρηματικά. Η λίστα με τα negroni που δοκιμάσαμε και βρήκαμε υπέροχα λ.χ. είναι πολύ μακριά. Αξίζει σίγουρα να αναφέρουμε την τριπλή εκδοχή του «Odori», την παλαιωμένη πρόταση του «Barreldier» και του «Vogatsikou 3» και την πρωτότυπη προσέγγιση του «Gin Joint» – στο bar του Δημήτρη Κιάκου, βέβαια, δοκιμάσαμε και μια σειρά από πρωτοποριακά gin tonic. Στο «Alexander’s Bar» της «Μεγάλης Βρεταννίας», στα «7 Jokers», «Mosaico» και «La Doze» (Θεσσαλονίκη) τσεκάραμε πολλές ενδιαφέρουσες alternative κλασικές μείξεις.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: athinorama.gr