insider.gr*

wine_food_festival_1_0

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια από τα οποία εμπνέονται οι διάσημοι σεφ για να μεταφέρουν συνταγές και τεχνικές στις δικές τους κουζίνες, οι οποίες πολλές φορές αξίζουν και αστέρια Michelin. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εντάξει κανείς τα εστιατόρια που προτιμούν μόνο σε μια κατηγορία καθώς όπως φάνηκε από μια άτυπη έρευνα που έγινε, μπορεί να αγαπούν εξίσου μια απλή ψαροταβέρνα πλάι στη θάλασσα και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εστιατόριο.

Το σίγουρο είναι ότι καμία χώρα δεν μένει παραπονεμένη καθώς σε κάθε μια υπάρχει και ένα αγαπημένο στέκι.

Γαλλία

 Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Bloomberg, o σεφ Jason Atherton από το εστιατόριο Pollen Street Social στο Λονδίνο προτιμά το εστιατόριο Flocon de Sel στη Μεζέβ στη Γαλλία.  «Πηγαίνουμε κάθε χρόνο διακοπές για σκι και το επισκεπτόμαστε τότε. Έχουμε τόσες αναμνήσεις από αυτό και νιώθουμε σαν στο σπίτι. Υπεύθυνοι του γαλλικού εστιατορίου είναι ο σεφ Emmanuel Renaut και η σύζυγός του», σημειώνει.

Ο Daniel Boulud από το εστιατόριο Daniel στη Νέα Υόρκη προτιμά το Le Supreme στη Λυών της Γαλλίας. «Είναι καινούριο και αρκετά φθηνό με πολύ νόστιμο φαγητό και φοβερή λίστα τοπικών κρασιών».

Ο Pierre Koffmann από το εστιατόριο Koffmann’s στο Λονδίνο προτιμά το Restaurant de Bacon στις Αντίμπες της Γαλλίας. «Κάνουν τέλεια μπουγιαμπέσα. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συνταγή για να την πετύχει κανείς και απαιτεί πολύ καλής ποιότητας ψάρι, κάτι που κάνουν».

Ο John Williams από το The Ritz του Λονδίνου, προτιμά το George Blanc στη Βόνας της Γαλλίας. «Το έχει επισκεφθεί τρεις φορές μέσα σε 30 χρόνια και πληροί όλες τις προδιαγραφές. Αποτελεί τέλειο παράδειγμα ενός κλασικού και «επαναστατικού» εστιατορίου. Παραμένει πάντα πιστό στις ρίζες του αλλά επιδεικνύει μεγάλη καινοτομία.

Ιταλία

Ο Mauro Colagreco από το Mirazur στη Μεντόν της Γαλλίας προτιμά το San Biagio della Cima στην Ιταλία. «Η ιδιοκτήτρια είναι μια απίστευτη γυναίκα, σαν μια κλασική μαμά η οποία θέλει να εξασφαλίσεις ότι δεν θα φύγεις πεινασμένος», αναφέρει.

Αγγλία

Ο Fergus Henderson από το St. John του Λονδίνου είναι λάτρης του Sweetings στο Λονδίνο. «Ανοίγει μόνο για μεσημεριανό γεύμα, κάτι που δίνει ιδιαίτερη αξία στη συζήτηση στο τραπέζι. Συχνά ξυπνώ λαχταρώντας να το επισκεφθώ και έχει καταντήσει να είναι συνήθεια. Για χρόνια, το μεσημεριανό μου ήταν καραβίδες, πατάτες και αρακάς. Ωστόσο, οι συνήθειές μου άλλαξαν. Τώρα τρώω γλώσσα, πατάτες και αρακά», υπογραμμίζει.

Ο Tom Kerridge από το Hand & Flowers στο Μάρλοου της Αγγλίας προτιμά το επίσης αγγλικό εστιατόριο The Sportsman, στο Κεντ της Αγγλίας. «Ο Steve Harris είναι τόσο καλός μάγειρας και χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα», αναφέρει ο Tom.

O Karam Sethi από το εστιατόριο Glymkhana του Λονδίνου αγαπά να γευματίζει στο Yauatcha το οποίο βρίσκεται στην ίδια πόλη. “Είναι δύσκολο να βρει κανείς καλύτερα ντιμ σουμ (κινέζικα γεμιστά μπουρέκια) σε άλλο μέρος. Είναι τόσο φρέσκα και γευστικά και για αυτό είναι και πολύ πρωτότυπα», όπως εκτιμά.

Μονακό

Η Clar Smyth από το Gordon Ramsay στο Λονδίνο ξεχωρίζει το εστιατόριο Louis XV στο Μονακό. «Είναι το πιο glamorous εστιατόριο στον κόσμο στην πιο glamorous περιοχή αλλά το προσωπικό είναι πολύ «προσγειωμένο» και σε κάνει να νιώθεις πολύ ωραία. Περιττό να πω για το φαγητό. Είναι η επιτομή της απλότητας δοσμένης με πολύ σοφιστικέ τρόπο», σημειώνει.

Ισπανία

Ο Jose Andres από το Minibar της Ουάσινγκτον προτιμά το Rompeolas στο Ταθόνες της Ισπανίας. «Το εστιατόριο το διοικεί ένα αντρόγυνο και δεν έχει μενού. Απλώς κοιτάς τι έχουν πιάσει από τη θάλασσα και το μαγειρεύουν μπροστά σου στην παραλία. Το φαγητό σερβίρεται με την καλύτερη σαμπάνια», αναφέρει.

H Helene Darroze από το ομώνυμο εστιατόριο στο Λονδίνο διαλέγει το Gambara,στο Σαν Σεμπασιάν. «Είναι ένα διάσημο pinxtos bar (tapas, μεζεδάκια) στην παλιά πόλη. Ανήκει σε μια οικογένεια και μαγειρεύει η μητέρα, η Amaia. To φαγητό είναι απλώς εκπληκτικό και περιλαμβάνει θαλασσινά και κυνήγι. Το περιβάλλον είναι απίστευτο», υπογραμμίζει.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr