To ελληνικό εστιατόριο που πήρε 2 αστέρια Michelin στον πρώτο του χρόνο!

Ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και ο Θάνος Φέσκος χαρίζουν μια απαράμιλλη γαστρονομική εμπειρία με καινοτόμες τεχνικές και θησαυρούς από το ελληνικό τοπίο.

Το εμβληματικό Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) καλωσόρισε για πρώτη φορά επισκέπτες τον Ιούλιο του 2021 ενώ το Σεπτέμβριο του 2022 βραβεύθηκε από το διεθνή οδηγό Michelin με δύο αστέρια υψηλής γαστρονομίας και ένα πράσινο αστέρι βιωσιμότητας, διακρίσεις που ελάχιστα εστιατόρια στον κόσμο έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ένα μόλις χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας τους. Εισήλθε, έτσι, στην ελίτ των κορυφαίων fine dining προορισμών, στρέφοντας στην Ελλάδα προβολείς παγκόσμιου γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Τέτοιες αριστείες δεν επιτυγχάνονται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μεγαλεπήβολων εγχειρημάτων με διαυγείς πεποιθήσεις, στόχους και σχέδιο υλοποίησης. Με το ΚΠΙΣΝ, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποίησε το όραμά του για τη δημιουργία ενός «δημοσίου χώρου παγκόσμιας εμβέλειας» που θα αποτελεί «πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και το αποτύπωμα στο ευρύτερο οικοσύστημα». Το Delta όχι μόνο εναρμονίζεται με αυτό το όραμα αλλά αποτελεί ολοκλήρωσή του. Ο πολιτισμός, η γαστρονομία και η βιωσιμότητα έγιναν πηγή έμπνευσης του ονόματός του, με την κάθε κορυφή του τριγωνικού σε όψη τέταρτου γράμματος της ελληνικής αλφαβήτου να αντιπροσωπεύει και μια από αυτές τις αρχές. Μετατράπηκαν, επίσης, σε πυλώνες πάνω στους οποίους σχεδιάστηκε η αρχιτεκτονική του, δημιουργήθηκε η φιλοσοφία του και σφυρηλατήθηκε η προσωπικότητά του.

Το γραφείο Kois Associated Architects ανέλαβε το έργο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού φέρνοντάς το εις πέρας με υποδειγματική επιτυχία, απτό παράδειγμα της οποίας αποτελεί το βραβείο “Restaurant & Bar Design Award 2022” στην κατηγορία “Europe – In Another Space” που έλαβε το εστιατόριο. Ο σχεδιασμός είχε αφετηρία τη «σύγχρονη ελληνική κουλτούρα» και ύστατο στόχο τη δημιουργία ενός χώρου με «αλάνθαστα ελληνική αίσθηση φιλόξενης οικειότητας και μυστηρίου». Το Delta στέκεται στον πέμπτο όροφο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε πλήρη αρμονία με το avant-garde συγκρότημα του ΚΠΙΣΝ, χαρίζοντας στους επισκέπτες του πανοραμική θέα στο Σαρωνικό. Πανύψηλα παράθυρα αγκαλιάζουν τη σάλα με το δάπεδο Terrazzo από μάρμαρο Διονύσου, τις αναπαυτικές βελούδινες πολυθρόνες και τις δύο αίθουσες δοκιμής κρασιού και ιδιωτικού δείπνου, οι οποίες πλαισιώνονται από αέρινες κρυστάλλινες «κουρτίνες» που μοιάζουν με νερά ήρεμης καλοκαιρινής βροχής. Την παράσταση κλέβει το επιβλητικό χάλκινο μπαρ με τις θελκτικές του καμπύλες και οι φυτεμένες με Ροδίτικο φίκο κρεμαστές ζαρντινιέρες από χάλυβα Super Mirror. Η, δε, κομψή εσωτερική πισίνα στην υποδοχή θυμίζει μικρογραφία της αντανακλαστικής πισίνας του ΚΠΙΣΝ ενώ ο χώρος με τα όμορφα φυτά που περιβάλει το εστιατόριο έχει διαμορφωθεί ως υπαίθριο καθιστικό.

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημιούργησε με δικιά του πρωτοβουλία και δωρεά το Delta αλλά εμπιστεύθηκε την κατασκευή και λειτουργία του στα έμπειρα χέρια του Δειπνοσοφιστηρίου, μιας από τις πιο καινοτόμες εταιρείες catering στη χώρα μας. «Το Delta ήταν μια πρόκληση για εμάς αλλά και για την ίδια την Ελλάδα. Θέσαμε ψηλά τον πήχη, επιδιώκοντας τις διεθνείς βραβεύσεις και γνωρίζοντας ότι, όταν αυτές έρθουν, θα αυξήσουν τις προοπτικές ανάδειξης της χώρας μας σε προορισμό υψηλής γαστρονομίας», μου λέει ο Δημήτρης Χριστοφιλέας, ένας από τους τέσσερις ιδιοκτήτες του Δειπνοσοφιστηρίου.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: www.newmoney.gr