insider.gr*

Οι εστιάτορες του Λονδίνου κοιτάζουν μπροστά, και σε πολλούς δεν αρέσει αυτό που βλέπουν. «Ως ιδιοκτήτη εστιατορίου, το 2017 με τρομάζει», δηλώνει ο Ράσελ Νόρμαν της αλυσίδας ιταλικών εστιατορίων Polpo. «Έρχεται καταιγίδα», συμπληρώνει.

Ο χώρος της εστίασης στο Λονδίνο είναι πιο ζωντανός και επιτυχημένος από ποτέ, και το 2016 σημειώθηκε ρεκόρ νέων αφίξεων. Κι ενώ πολλοί σεφ θεωρούν ότι οι δουλειές θα πάνε καλά, βλέπουν πολλά εμπόδια στο δρόμο.

Η απόφαση της Βρετανίας στις 23 του περασμένου Ιουνίου να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σοκ για τους περισσότερους. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων βασίζονται πολύ σε μάγειρες και σερβιτόρους από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και φοβούνται ότι το Brexit θα περιορίσει το δικαίωμά τους να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υποτίμηση της στερλίνας που ακολούθησε, αύξησε την τιμή των εισαγόμενων πρώτων υλών και του κρασιού. Σύμφωνα με τον Ράσελ Νόρμαν, οι τιμές ορισμένων κρασιών έχουν αυξηθεί μέχρι 10% και ορισμένα βασικά υλικά, όπως το ελαιόλαδο, βρίσκονται στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων ετών.

Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα. Τους υψηλότερους φόρους ακινήτων που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο. Το μέγεθος της αύξησης ποικίλλει. Το Cafe Murano (φωτογραφία επάνω) στο Κόνβεντ Γκάρντεν, για παράδειγμα, θα πληρώσει 46% περισσότερα, ήτοι 157.000 στερλίνες. Το Merchant’s Tavern στο Χόξτον θα πληρώσει 70.000 στερλίνες, μια αύξηση της τάξης του 27%.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: insider.gr