Δεν μπορείτε να αποφασίσετε ανάμεσα στο λευκό ή κόκκινο κρασί; Τι θα λέγατε για ένα ποτήρι μπλε κρασί;

Η έμπνευση έρχεται από έξι φιλόδοξους νέους, οι οποίοι εισήγαγαν στην αγορά αυτό το νέο προϊόν για να προσελκύσουν ακόμα κι εκείνους που δεν αποτελούν λάτρεις του κρασιού. Η ισπανική εταιρεία Gïk έχει αναλάβει την τοποθέτηση του νέου αυτού αλκοολούχου ποτού στην αγορά. Πρόκειται για ένα μείγμα από κόκκινο και λευκό κρασί και ο μπλε χρωματισμός του είναι απόλυτα φυσικός.

Τα μέλη της ομάδας του Gïk, δεν δηλώνουν οινοπαραγωγοί. Λένε οτι είναι δημιουργοί που έχουν επιλέξει την βιομηχανία του κρασιού ως «πεδίο μάχης» τους, για να δημιουργήσουν ένα ριζικά διαφορετικό και πρωτότυπο προϊόν. Έκτος από το χρώμα, αυτό το μπλε κρασί έχει και μια πιο γλυκιά γεύση, που το κάνει πιο εύκολο στην κατανάλωση, ειδικά σε εκείνους που δεν πίνουν κρασί.

Το χρώμα του, δηλαδή η μπλε χρωστική, βρίσκεται στο δέρμα του σταφυλιού μαζί με άλλες αποχρώσεις όπως το λουλακί. Σύμφωνα με τους δημιουργούς η έμπνευση του διαφορετικού χρώματος ήρθε όταν την ώρα που εργάζονταν για το έργο τους, βρήκαν ένα βιβλίο με τίτλο The Blue Ocean Strategy. Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε μια αλληγορία στην οποία υπάρχουν κόκκινοι ωκεανοί, γεμάτοι καρχαρίες οι οποίοι έχουν κατασπαράξει τα μικρά ψάρια τόσο πολύ με αποτέλεσμα το νερό να έχει γίνει κόκκινο. Και υπάρχουν και οι μπλε ωκεανοί όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός και όλα είναι ήρεμα χωρίς προβλήματα.

Κάπως έτσι συνέδεσαν και οι δημιουργοί του Gïk το κόκκινο με το μπλε κρασί. Πέρα από αυτό, στην ψυχολογία, το μπλε αντιπροσωπεύει την κίνηση, την καινοτομία και το άπειρο. Είναι επίσης ένα χρώμα που συχνά σχετίζεται με τη ροή και την αλλαγή.

Η παραγωγή του κρασιού αυτού γίνεται με σταφύλια από την Leon, την La Rioja και την Castilla-La Mancha, περιοχές κοντά στην Μαδρίτη. Το Gïk παράγεται μέσω μιας διαδικασίας, της μελάγχρωσης. Η πρώτη ενέργεια που γίνεται είναι να δημιουργηθεί ένα μείγμα λευκών και κόκκινων σταφυλιών, στο οποίο προστίθενται στη συνέχεια δύο οργανικές χρωστικές ουσίες, το λουλάκι και η ανθοκυανίνη, η οποία προέρχεται από την ίδια την επιδερμίδα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν το κρασί.

Το Gïk δεν έχει καθόλου πρόσθετα σάκχαρα. Γιατί; Πρώτον, επειδή το ένζυμο της ζάχαρης μετατρέπεται σε αλκοόλ μέσα στο μπουκάλι. Δεύτερον, διότι το πλεόνασμα των υδατανθράκων οδηγούν σε αύξηση βάρους, ενώ οι μη θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες είναι μια πιο υγιεινή και σταθερή επιλογή.

Όλοι γνωρίζουν ότι το κόκκινο κρασί ταιριάζει με κόκκινο κρέας, το λευκό κρασί με λευκό κρέας, και το ροζέ σχεδόν με όλα. Αλλά τι γίνεται με το μπλε κρασί; Με τι θα μπορούσε να συνοδευτεί; Με όλα είναι η σωστή απάντηση. Ο λόγος βρίσκεται στην σύστασή του. Όπως είπαμε αποτελείται και από κόκκινα σταφύλια αλλά και από λευκά, έτσι μπορούμε να το συνοδεύσουμε με το κυρίως γεύμα μας χωρίς να μας απασχολεί ιδιαίτερα αν είναι κόκκινο κρέας, ψάρι, ζυμαρικά κτλ. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό για κοκτέιλ ή να καταναλωθεί και μόνο του ως απεριτίφ. Γενικά είναι ένα πολύπλευρο προϊόν που θα λέγαμε ότι σου λύνει τα χέρια την δύσκολη στιγμή.

Μέτα από το επίσημο λανσάρισμα στην Ισπανία, η ομάδα Gïk έφερε το μπλε κρασί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία. Και φυσικά έχει φτάσει και στην Ελλάδα.

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά