Ηρώ Κουνάδη,in2life.gr*

Ταβερνάκια, μεζεδοπωλεία και μπαράκια της Αθήνας σαρώνουν τις διεθνείς βραβεύσεις και μας κάνουν υπερήφανους, βγαίνοντας στις «αγορές» πριν από την χώρα.

Δεν είναι μόνο τα αστέρια Michelin. Τα εστιατόρια και τα μπαράκια της Αθήνας κάνουν… διεθνή καριέρα, ακόμα και όταν δεν διεκδικούν γκουρμέ δάφνες ή δεν αξιώνουν –στην περίπτωση των πρώτων– τριψήφια ποσά για ένα γεύμα. Μέσα από τις αναφορές και τις βραβεύσεις στον ξένο τύπο και σε διεθνή φεστιβάλ, τα ονόματά τους ακούγονται σε όλο τον πλανήτη, και μας κάνουν περήφανους.

Τα εστιατόρια…

Το Άμα Λάχει στης Νεφέλης, στην υπέροχη αυλίτσα του οποίου έχουμε περάσει άπειρες καλοκαιρινές νύχτες, ανακηρύχθηκε πέρυσι πανηγυρικά από το Buzzfeed ένα από τα 31 εστιατόρια του πλανήτη στα οποία πρέπει να φας πριν πεθάνεις. «Το φαγητό είναι καταπληκτικό –παραδοσιακό ελληνικό αλλά με μια μοντέρνα πινελιά, πολλές σαλάτες και πιάτα για να τα μοιραστείς. Το σέρβις είναι σχετικά απαίσιο, και κάποια στιγμή έγινε το αστείο μας ότι ξεχνούν κάτι από την παραγγελία μας κάθε φορά, αλλά όταν κάθεσαι σε μια αθηναϊκή αυλή τα μεσάνυχτα πίνοντας κρασί και γελώντας με φίλους, τι σε νοιάζει;» ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα.

Στην ίδια λίστα, με τα 31 φοβερά και τρομερά εστιατόρια του πλανήτη, βρέθηκαν πέρυσι και οι Σεϋχέλλες, το υπέροχο παρεΐστικο αυτό στέκι του Μεταξουργείου, για τις οποίες διαβάσαμε τα εξής: «Αυτό το εστιατόριο δεν με έχει απογοητεύσει ούτε μία φορά τα πέντε χρόνια που το επισκέπτομαι. Το φαγητό είναι ελληνικό, με ελαφρές αλλά καινοτόμες και άκρως ικανοποιητικές μοντέρνες πινελιές, και η ποιότητα είναι εκπληκτική: ζουμερά παϊδάκια αρνίσια με θυμάρι, τραγανό λουκάνικο από την Κρήτη, μανιτάρια να λιώνουν επάνω σε ψητό χοιρινό, βουνά από υπέροχα αχνιστά χόρτα, τα πιο γλυκά ψητά λαχανικά με τόση-όση σάλτσα σύκου, ψητά παντζάρια με σκόρδο και λαχταριστό κατσικίσιο τυρί, μια απίστευτη συλλογή τυριών που μάλλον δεν τα έχεις ούτε ακουστά… Κανένα πιάτο δεν κοστίζει περισσότερα από 7€, και όλο συνεχίζουν να έρχονται».

Ο πολυαγαπημένος μας Μελίλωτος φιγουράρει στις σελίδες των New York Times ως ένα από τα κρυφά διαμάντια της Ευρώπης, πλάι σε διευθύνσεις του Βερολίνου, της Κοπεγχάγης και του Λονδίνου, μεταξύ άλλων. «Κρυμμένο στη γειτονιά των υφασματάδικων, με την οικογενειακή του κουζίνα να ειδικεύεται στη fusion κουζίνα, χρησιμοποιώντας προϊόντα από τα ελληνικά νησιά. Εδώ, οι Αθηναίοι που ξέρουν αράζουν πάνω από τηγανητή φέτα στολισμένη με ούζο και ελαιόλαδο, ζυμαρικά με άρωμα μανταρινιού από την Χίο, και ταλιατέλες σε μελάνι καλαμαριού με καπνιστό σολομό».

Το Γενναίο burger του Μπαρ Μπεε Κιου, στον Πειραιά, ανακηρύχθηκε το 2014 ένα από τα 25 καλύτερα burger του κόσμου από το List25. Το νέο έκανε ταχύτατα τον γύρο του διαδικτύου, και κάπως έτσι άρχισαν να σχηματίζονται οι ατελείωτες ουρές στη Φρεαττύδος, αλλά –πραγματικά– χαλάλι του. Το κείμενο ανέφερε τα εξής: «Κάποιοι μπορεί να αναρωτιέστε τι κάνει σε αυτή τη λίστα ένα burger από την παγκόσμια πρωτεύουσα του σουβλακίου και του γύρου, σωστά; Ε λοιπόν, είτε το πιστεύετε είτε όχι, το Μπαρ Μπεε Κιου φτιάχνει το καλύτερο burger στην Ελλάδα, και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο –ισχυρισμός τον οποίο τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες μπορούν να επιβεβαιώσουν».

Το υπερεπιτυχημένο, όσο και εξαιρετικό σε γεύσεις και ιδέες Ergon, ξεκίνησε το 2012 από τη Θεσσαλονίκη και κατακτά πλέον τον κόσμο, έχοντας βγει θριαμβευτικά στις… πραγματικές αγορές, όχι σε αυτές των χρηματιστηρίων, με εστιατόρια και delicatessen που φέρνουν (την καλύτερη) γεύση από Ελλάδα στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Μαϊάμι και τη Σιγκαπούρη. Κυριολεκτικά, δηλαδή, στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Αν αυτό δεν είναι το απόλυτο ελληνικό success story, τότε πραγματικά δεν ξέρουμε τι είναι.

…Και τα μπαράκια

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: in2life.gr