newsbeast.gr*

Στην Αυστραλία, πολλοί θυμούνται ακόμα ότι σε κάθε προάστιο, σε κάθε επαρχιακή πόλη ήταν ένα ελληνικό καφέ ή μιλκ μπαρ (σέρβιραν -μεταξύ άλλων- μιλκ σέικ) που ήταν ανοιχτό συνέχεια, επτά ημέρες την εβδομάδα. Οι οικογενειακές αυτές επιχειρήσεις «μεταμόρφωσαν» την αυστραλιανή ποπ κουλτούρα.

Όπως επισημαίνουν ο ιστορικός Λέοναρντ Ζανιζέφσκι και η φωτογράφος Έφη Αλεξάκη στο βιβλίο τους «Ελληνικά Καφέ και Μιλκ Μπαρ της Αυστραλίας», αποδείχθηκαν ο «δούρειος ίππος» για την αμερικανοποίηση του φαγητού, των κοινωνικών και πολιτιστικών συνηθειών των Αυστραλών από τις αρχές του 20ου αιώνα. Στην ουσία πουλούσαν το αμερικανικό όνειρο, ότι η ζωή μπορούσε να είναι καλύτερη, πλουσιότερη και πιο γεμάτη.

cafe-735x459

Η «χρυσή» περίοδος των ελληνικών καφέ ήταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Οι οικογένειες των Αυστραλών μπορούσαν να τρώνε φαγητά που τους ήταν οικεία, όπως μπριζόλα με αυγά και μιξ γκριλ, αλλά παράλληλα να διασκεδάζουν, εμβαπτιζόμενοι τη «μοντέρνα αμερικανική κουλτούρα». Να καθίσουν στα σεπαρέ και να θαυμάσουν την αμερικανική Αρτ Ντεκό αρχιτεκτονική, να απολαύσουν το εντυπωσιακό παγωτό «Αμερικανική Ομορφιά» ή να πιούν μία «αράχνη» (παγωτό μαζί με αναψυκτικό ή ανθρακούχο νερό) πριν πάνε στον διπλανό κινηματογράφο για να δουν την τελευταία ταινία από το Χόλιγουντ. Τη δεκαετία του ’40 έγιναν δημοφιλή τα αμερικανικά χάμπουργκερ και ο Τζιμ Τσαούσης πρόσφερε στο Aussie Cafe, στην πόλη Παρκς της Νέας Νότιας Ουαλίας, «Έξτρα Σπέσιαλ Αμερικανικά Χάμπουργκερ».

Όπως λέει η Μέρι Μακ Ντέρμοτ, που δούλευε σερβιτόρα σε αυτά τα μαγαζιά, «τα ελληνικά καφέ ήταν λίγο Χόλιγουντ, λίγο ζωή στην Αμερική… γι’ αυτό τα λέγανε Νιαγάρα, Μοντερέι, Καλιφόρνια και Γκόλντεν Γκέιτ!».

Σε γενικές γραμμές πρόσφεραν γρήγορη εξυπηρέτηση, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ανταγωνιστικές τιμές και μια αναγκαία διέξοδο για διασκέδαση, φαγητό, συζήτηση, ανεπίσημες και επίσημες συναντήσεις στις πόλεις, τα προάστια και τις επαρχιακές πόλεις.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: newsbeast.gr