CABARE Ιδέες*

του Γιάννη Δεβετζόγλου, tanea.gr*

fusion
Κοτόσουπα. Αβγό ποσέ, αυγολέμονο, τραχανάς, μπισκουί από συκωτάκια πουλιών, συμπυκνωμένος ζωμός κότας. Ενα πιάτο από τις «Συναντήσεις» που συνδέει τις παραδόσεις Κρήτης και Φαρσάλων σε ένα πάντρεμα Κρήτης με Θεσσαλία από τους σεφ Νικόλα Σταυρακάκη και Θοδωρή Παπανικολάου

Στην Ελλάδα µπορεί να υπάρχουν µετρηµένα στα δάχτυλα εστιατόρια µε σύγχρονη ελληνική κουζίνα, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν έχω συναντήσει το καταπληκτικό concept από τις «Συναντήσεις». Ο σεφ Νικόλας Σταυρακάκης (Elia’s Restaurant, Mandraki Village Boutique Hotel στη Σκιάθο) απηύθυνε πρόσκληση σε πέντε συναδέλφους του µε καταγωγή από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, µε στόχο να ενώσουν γευστικά και δηµιουργικά τις παιδικές τους θύµησες. «Εργαζόµουν στη Δανία στο Noma και οι συναντήσεις µεταξύ σεφ από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία (κίνηµα Nordic) ήταν συχνές και µε εξαιρετικά δηµιουργικό αποτέλεσµα. Σκέφτηκα ότι εδώ δεν έχει γίνει ποτέ, ενώ έχουµε τόσο διαφορετικές συνταγές ο κάθε τόπος» µου εξηγεί ο ίδιος.

Το πρώτο πείραµα το έκανε το καλοκαίρι στη Σκιάθο µε τον συνάδελφό του Χάρη Νικολούζο, όπου έβαλαν στο ίδιο πιάτο την Κρήτη µε την Κέρκυρα. «Δηµιουργήσαµε ένα µπουρδέτο µε γαµοπίλαφο πατάτας και κουσκουσάκι µε καλαµάρι, κρίταµο, απάκι και κουµκουάτ». Η επιτυχία πυροδότησε τη δηµιουργικότητα του Νικόλα Σταυρακάκη και οι «Συναντήσεις» ελληνικής δηµιουργικής fusion κουζίνας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tanea.gr