Ένα εστιατόριο στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, το Saartj του νιγηριανού σεφ Tunde Wey, θέλει με το δικό του τρόπο να διαμαρτυρηθεί για τις φυλετικές διακρίσεις στις απολαβές των Αμερικανών, χρεώνοντας πολύ ακριβότερα τα ίδια πιάτα στους λευκούς πελάτες του.

Η λογική είναι ότι αφού οι λευκοί βγάζουν περισσότερα, είναι δίκαιο να πληρώνουν και περισσότερα για το ίδιο φαγητό τους.

Το 2013, για παράδειγμα, μια έρευνα αποκάλυψε ότι το μέσο εισόδημα του αφροαμερικανικού νοικοκυριού στη Λουιζιάνα ήταν κατά 54% χαμηλότερο από των λευκών νοικοκυριών.

Όπως εξηγεί το εστιατόριο στην ιστοσελίδα του:

«Κάθε μέρα προσφέρουμε ένα πιάτο με δύο επιλογές τιμής, την καθιερωμένη των 12 δολαρίων και την προτεινόμενη των 30 δολαρίων. Η καθιερωμένη είναι διαθέσιμη σε όλους τους πελάτες, ενώ η προτεινόμενη προσφέρεται μόνο στους λευκούς. Η διαφορά στην τιμή αντιπροσωπεύει τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ μαύρων και λευκών νοικοκυριών στη Νέα Ορλεάνη».

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα διαμαρτυρίας για το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι: Ένα cafe στην Αυστραλία χρεώνει περισσότερο τους άνδρες.