pelop.gr*

διαπυρος

Υπάρχει ελληνικό κρασί που πωλείται στα 750 ευρώ το μπουκάλι, ξεπερνώντας σε τιμή μυθικά κρασιά του Bordeaux; Και όμως η απάντηση είναι καταφατική, καθώς είναι διαθέσιμες μόλις 2.300 φιάλες. Εκτός από την Ελλάδα της εσωστρέφειας, της κρίσης και της συρρίκνωσης, υπάρχει και η άλλη πλευρά της επιχειρηματικότητας, που έχει ανοίξει τις πόρτες της στις εξαγωγές του εξωτερικού. Το κρασί που προαναφέραμε ανήκει στο Κτήμα Μπριτζίκη, που βρίσκεται στην περιοχή της Ηλείας. Ονομάζεται «Διά Πυρός», είναι από την ποικιλία Αυγουστιάτη και προέρχεται από τη σοδειά του 2007, τότε που οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία έκαψαν χιλιάδες στρέμματα. Και η ιδέα που γεννήθηκε είναι να παραχθεί ένα κρασί κυριολεκτικά από τις στάχτες για να στείλει το μήνυμα της ελπίδας.
Την Διονυσία και τον Σάκη Μπριτζίκη, ιδιοκτήτες του κτήματος, τους εντοπίσαμε στο πρόσφατο συνέδριο-ανάπτυξης της «Πελοποννήσου» και μας μίλησαν για το εγχείρημα τους. Στις αρχές Ιουνίου έγινε η παρουσίασή του στη Νέα Υόρκη, σε ειδική εκδήλωση και το συγκεκριμένο κρασί, παρά την υψηλή τιμή του, έχει γίνει αποδεκτό μεταξύ των συλλεκτών.
(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: pelop.gr