Σύμφωνα με έρευνα της TasteAtlas, η Μεξικανική κουζίνα κατατάσσεται στην 7η θέση, ανάμεσα σε 50 κράτη. Το Μεξικό ήταν η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής στο top 10 της γαστρονομικής κατάταξης του Ιουνίου, ενώ στη λίστα κυριάρχησε η Ευρώπη (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία και Γαλλία). Αν πιστεύετε, όμως, ότι η μεξικανική κουζίνα είναι μόνο καλαμπόκι, φασόλια, νάτσος και μπουρίτο, ξανασκεφτείτε το. Με σύγχρονες επιρροές και γεύσεις, που παρασύ- ρονται από τη διεθνή σκηνή, υπάρχει πάντα κάτι νέο να εξερευνήσετε σε αυτή τη δυναμική γαστρονομική εμπειρία.

Τι κάνει, όμως, το μεξικάνικο τόσο δημοφιλές παγκοσμίως;

Η μεξικάνικη κουζίνα είναι μια ξεχωριστή συγχώνευση της ισπανικής και της αυτόχθονης μεξικάνικης κουζίνας. Είναι γεμάτη ασυνήθιστα συστατικά, κάτι που την κάνει να μην μοιάζει με καμία άλλη κουζίνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, η UNESCO έχει χαρακτηρίσει την παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα ως άυλο δώρο πολιτιστικής κληρονομιάς προς την ανθρωπότητα. Ο μοναδικός συν- δυασμός μπαχαρικών, γεύσεων ακόμη και χρωμάτων δημιουργεί ένα εκπληκτικό πιάτο. Μερικοί από τους λόγους, για τους οποίους η μεξικανική κουζίνα είναι τόσο δημοφιλής, είναι η θρεπτική αξία και η νοστιμιά, οι πικάντικες γεύσεις, αλλά και τα εξαιρετικά επιδόρπια. Πιο αναλυτικά, η μεξικάνικη κουζίνα περιλαμβάνει υγιεινά και φρέσκα υλικά όπως αβοκάντο, φασόλια, πιπεριές τσίλι, ντομάτες και άλλα λαχανικά, καθώς και διάφορα είδη κρέατος όπως βοοειδή, κοτόπουλο, χοιρινό και ψάρι, καθώς και κουνέλι και αρνί, που χρησιμοποιούνται σε tacos, tamales και σούπες. Οι Μεξικανοί αναμειγνύουν μια ποικιλία συστατικών για να φτιάξουν εξαιρετικές σάλτσες ή ακόμα και ντρέσινγκ για γνήσια και υγιεινά πιάτα που είναι πλούσια σε μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Ο κάκτος (Nopalitos ) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιοχές του Μεξικού. Είναι ένα δημοφιλές λαχανικό, καθώς είναι χαμηλό σε θερμίδες και αφθονεί σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Τα Nopalitos χρησιμο- ποιούνται σε σαλάτες, tacos, ακόμη και ως απλό συνοδευτικό.

Επίσης, οι περισσότεροι σκέφτονται το μεξικάνικο φαγητό και αυτομάτως γεύονται πικάντικες πινελιές. Οι πιπεριές τσίλι είναι ένα κοινό στοιχείο στη μεξικάνικη μαγειρική. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και, μαζί με το ρύζι, τη σοκολάτα, το αβοκάντο, τα φασόλια και το Nopalitos, αποτελούν βασικό στοιχείο της παραδοσιακής μεξικάνικης διατροφής. Τα tacos είναι το κέντρο της προσοχής για τη μεξικάνικη κουζίνα σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν καλά τη μεξικανική κουζίνα, έχουν σίγουρα γευτεί τα μοναδικά και απολαυ- στικά γλυκά της. Η μεξικάνικη κουζίνα είναι γνωστή για το νόστιμο και υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά κακάο της, με διάφορα γλυκά της να κλέβουν την παράσταση, όπως churros, Cornbread και tamales.

Βασική ορολογία μεξικανικών λιχουδιών
Το μεξικάνικο street food είναι ένα εκπληκτικό μέρος της μεξικανικής κουλτούρας που δίνει έμφαση τόσο στη γεύση όσο και στην παράδοση. Το πιο γνωστό είδος μεξικάνικου street food είναι τα tacos, που έχουν υιοθετηθεί παγκοσμίως.

Tacos
Τα tacos είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο μεξικάνικο street food σε όλο τον κόσμο.Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια τορτίγια καλαμποκιού ή απλού αλευριού που περικλύει κάποια γέμιση. Σύμφωνα, με την μεξικανική παράδοση, τα tacos αποτελούν τη φυσική εξέλιξη μιας πρώιμης πρακτικής, κατά την οποία οι εργάτες χρησιμοποιούσαν, τέτοιου είδους πίτες, για να μαζεύουν άλλα τρόφιμα με τορτίγια ως σκεύη που δεν χρησιμοποιούνταν. Σήμερα, τα tacos μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή και οποιαδήποτε γέμιση, κάτι που τα καθιστά ένα ευέλικτο φαγητό, χωρίς όμως να αποτελεί κυρίως πιάτο.

Quesadillas
Οι Quesadillas είναι ένα απλό πιάτο που αποτελείται από τορτίγιες με τυρί και μπαχαρικά που διπλώνονται στη μέση και στη συνέχεια μαγειρεύονται. Παρασκευάζονται σε ένα ζεστό σκεύος, που ονομάζεται «comal»

Tostada
Με πολύ απλά λόγια, και όπως είναι προφανές, μια tostada είναι μια φρυγανισμένη τορτίγια καλαμποκιού πάνω στο οποίο προστίθενται υλικά.

Burritos
Τα Burritos είναι ένα πολύ γνωστό είδος φαγητού που έχει τις ρίζες του στο Βόρειο Μεξικό. Μάλιστα, ένα αυθεντικό μεξικάνικο burrito είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό ενός αμερι- κανικού στυλ και συνήθως περιέχει μόνο κάποια είδη γέμισης. Η γέμιση είναι συνήθως κάποιο είδος κρέατος μαζί με ρύζι, λαχανικά και φασόλια. Στη συνέχεια, οι γεμίσεις τυλίγονται στην τορτίγια, μερικές φορές μαγειρεύονται ελαφρά και στη συνέχεια σερβίρονται.

Gordita
Μια Gordita είναι βασικά μια παχιά τορτίγια, η οποία κατά την παρασκευή της, δημιουργείται με ένα αξιοπρεπές πάχος, ώστε να μπορεί να φουσκώσει με τον ατμό όταν μαγειρεύεται. Έτσι, όταν μαγειρευτεί, θα έχει φουσκώσει τόσο, ώστε με μια σχισμή να μπορεί να γεμίσει με διάφορα υλικά. Μια αυθεντική μεξικάνικη Gordita φτιάχνεται από μια ζύμη masa, που είναι γεμισμένη με διαφορετικές γεμίσεις όπως κοτόπουλο, τυρί και λαχανικά. Στη συνέχεια, η ζύμη είτε τηγανίζεται, είτε ψήνεται εκ νέου. Αυτό δημιουργεί ένα τραγανό ζυμάρι με μια νόστιμη, μαγειρεμένη γέμιση το οποίο ο καταναλωτής μπορεί να βουτήξει στη σάλτσα της επιλογής του.
Ενώ η σύγχρονη μεξικάνικη κουζίνα μπορεί να διαφέρει αρκετά, από όταν πρωτοδημιουργήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια, οι ρίζες και οι παραδόσεις της εξακολουθούν να «χρησιμοποιού-νται» έως και σήμερα ως βάση της μεξικανικής γαστρονομικής εμπειρίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τορτίγιες.

Από τα tacos μέχρι τα burritos, το μεξικάνικο φαγητό σημαίνει πολλά περισσότερα από απλά ένα ακόμη φαγητό. Είναι μια ολοκληρωμένη αισθητικά εμπειρία.

Άρθρο από το τεύχος “ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022-2023” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter2022