της Κικής Τριανταφύλλη, protagon.gr*

Eνα βρετανικό εστιατόριο βρίσκεται για πρώτη φορά  στην κορυφή της λίστας του TripAdvisor, από το 2012 που άρχισε να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των επισκεπτών στον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο στον κόσμο. Eβαλε, μάλιστα, τέλος στην «βασιλεία» του Βάσκου Μαρτίν Μπερασατεγκί που είχε τον τίτλο από το 2015.

Το «Black Swan», ο «Μαύρος Κύκνος», είναι μια παμπ στο ειδυλλιακό χωριουδάκι Ολντστεντ του Βόρειου Γιορκσάιρ, που διευθύνεται από τον σεφ Τόμι Μπανκς και τον αδελφό του Τζέιμς. Βρίσκεται σε ένα ιστορικό πανδοχείο, το οποίο ανέλαβαν οι γονείς των αδελφών Μπανκς το 2006 και έδωσαν την διεύθυνση του εστιατορίου στα δυο παιδιά τους, που ήταν τότε μόλις 17 και 18 ετών αντίστοιχα.

«Δεν είχαμε ιδέα για το τι έπρεπε να κάνουμε και απλά προσκαλούσαμε τους φίλους μας να έρθουν να μεθύσουν» δήλωσε ο Τόμι Μπανκς σε συνέντευξή του στην Telegraph. Μετά από αρκετά προβλήματα με το προσωπικό, ο πατέρας του τον έστειλε στην κουζίνα να δουλέψει υπό την επίβλεψη του αρχιμαγείρου.

Ο σεφ Τόμι Μπανκς στο αγρόκτημά του πίσω από το εστιατόριο
Μια αρρώστια (ο Τόμι χρειάστηκε να χειρουργηθεί τρεις φορές στο έντερο) που τον έκανε να περάσει σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο μπαινοβγαίνοντας στο νοσοκομείο, στάθηκε η αφορμή να το ξανασκεφτεί και να πάρει την απόφαση να κάνει το εστιατόριό του «γαστρονομικό προορισμό», γιατί «δεν επρόκειτο να πάει κανείς μέχρι εκεί απλά και μόνο για να φάει σε μια ωραία παμπ», δήλωσε.

Με τον Τόμι Μπανκς στη θέση του sous-chef, το «Black Swan» που σέρβιρε κλασική γαλλική κουζίνα, κέρδισε ένα αστέρι Michelin. Και όταν ο επικεφαλής μάγειρος του εστιατορίου έφυγε, ο νεαρός αντιμετώπισε την πρόκληση να διατηρήσει το αστέρι. Κάπως έτσι  στην ηλικία των 24 ετών έγινε –κατά τύχη- ο πιο νέος σεφ της Αγγλίας με αστέρι Michelin.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: protagon.gr