Η ελληνική γαστρονομία χαρακτηρίζεται για τις πίτες της μεταξύ των άλλων. Οι πίτες αποτελούν παράδοση και, αναμφισβήτητα, σημαίνουν μοναδικές γεύσεις, αγνές πρώτες ύλες και ιδανικό ορεκτικό για ένα καλό γεύμα.

πίτες

Παρακάτω θα δείτε τις 10 πιο δημοφιλείς και νόστιμες πίτες που χαρακτηρίζουν την ελληνική γαστρονομική παράδοση και που αξίζουν να αποτελέσουν μέρος του καταλόγου ενός εστιατορίου.

Τυρόπιτα Ρούμελης

Ο ορισμός της παράδοσης, καθώς είναι χορταστική και απολαυστική με βαρελίσια φέτα και μυζήθρα που γεμίζουν τα χωριάτικα φύλλα, αυγά και μπόλικο λάδι.

Σκοπελίτικη Τυρόπιτα

Στριφτή, τα βασικά της υλικά είναι μόνο τέσσερα: αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο, τυρί φέτα, γίνεται στο τηγάνι.

Κρεατόπιτα Κεφαλλονιάς

Γίνεται με φύλλο σφολιάτας, κομματάκια αρνίσιου και χοιρινού κρέατος και ελληνικά λαχανικά και μυρωδικά.

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Γίνεται με κρεμμύδια και Τυροβολιά, το ιδιαίτερο, μαλακό φρέσκο τυρί της Μυκόνου από πρόβειο, γίδινο ή ανάμεικτο γάλα. Μια εύκολη εναλλακτική παρασκευή μπορεί να γίνει με Κοπανιστή. Η γεύση της είναι έντονη, πιπεράτη, με οξύτητες, ένας ιδανικός μεζές για τσίπουρο και ούζο.

Μπατζίνα Θεσσαλίας

Χωρίς φύλλο, με τριμμένο κολοκύθι, αυγά και τυριά ως βασικά υλικά. Εξωτερικά γίνεται τραγανή σαν να έχει φύλλο και μέσα είναι αφράτη και πεντανόστιμη.

Λαδένια Κίμωλου

Η ζύμη της μοιάζει πολύ με την πίτσα και τα βασικά της υλικά είναι το κρεμμύδι, η ντομάτα και η ρίγανη ή το θρούμπι.

Χορτόπιτες νηστίσιμες

Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και τη δική της συνταγή. Με φύλλο ή χωρίς, με σπανάκι, πράσο, βλίτα, λάπαθα ή ακόμη και άγρια χόρτα, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο υγιεινά ορεκτικά πιάτα.

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

Με φύλλο Βηρυτού ή κρούστας, βούτυρο αγελάδας και σιμιγδάλι, μπορεί να γίνει ένα εκλεπτυσμένο αλμυρό ορεκτικό, στην περίφημη συνταγή με τυρί. Περιέχει φέτα, αλλά και γραβιέρα και κασέρι, αναλόγως με τη συνταγή.

Πίτα Σφακιανή

Μια πολύ λεπτή πίτα που φημίζεται για τη νοστιμιά και την απλότητά της. Γεμίζεται με Μυζήθρα ή κάποιο άλλο μαλακό τυρί και ψήνεται στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Σερβίρεται με μέλι και συνοδεύει τέλεια τη ρακή.

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Γίνεται με φύλλο κρούστας που γεμίζεται από ένα μείγμα πορτοκαλί κολοκύθας, κανέλας, γαρίφαλου και ζάχαρης. Ιδανικό και για πρωινό, αλλά και για επιδόρπιο.

Κασερόπιτα

Με πολλές εκδοχές και παραλλαγές ανά την Ελλάδα, η ουσία της βρίσκεται στη γέμιση, καθώς το μείγμα κασεριού και γραβιέρας πρέπει να είναι ισορροπημένο, ώστε να αναδεικνύονται όλα τα υλικά.

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr