του Δημήτρη Σταθόπουλου, huffingtonpost.gr

Αναμφίβολα η μπαρ σκηνή της Αθήνας έχει κάνει άλματα, δίνοντας τη δυνατότητα σε επισκέπτες και κατοίκους αυτής της πόλης να δοκιμάζουν ποιοτικά ποτά σε χώρους αντάξιους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην περιφέρεια, η τάση θέλει την ποιότητα να αποτελεί βασικό παράγοντα στην επιτυχία ή όχι ενός μπαρ. Αυτό ακριβώς εξάλλου έχει γίνει αντιληπτό από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο μπαρ και επενδύουν σε αυτόν τον τομέα τόσο με την κατάλληλη εκπαίδευση όσο και με τη δημιουργία χώρων με τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες.

Παράλληλα, αναγκαία κρίνεται και μια σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, όπου οι mixologists μπορούν να αναπτύξουν την τεχνογνωσία τους γύρω από τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, φέρνοντας στη χώρα αφενός τεχνολογία αιχμής, αφετέρου και εξελιγμένες τεχνικές διαχείρισης του αλκοόλ.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίος και ο «συνωστισμός» που παρατηρήθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν το FΝL απένειμε τα βραβεία για τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες μπαρ συναγωνίστηκαν και διακρίθηκαν σε διάφορες κατηγορίες, με τη γενική εικόνα της βραδιάς να είναι παραπάνω από ελπιδοφόρα για αυτόν τον τομέα της επαγγελματικής δραστηριότητας. Είναι πλέον σαφές ότι ο τομέας των μπαρ έχει πάψει να αποτελεί δεύτερης επιλογής εργασία και «παίζει» στα ίσια με άλλα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου τα κοκτέιλ έγιναν μια παγκόσμια μόδα που δείχνει ότι ήρθε για να μείνει, οι bartenders γίνονται οι νέοι… σεφ! Καταλύτης για την ανάπτυξη αυτή θεωρώ ότι υπήρξε το World Class, ο παγκόσμιος διαγωνισμός bartenders της Diageo, αλλά και μια σειρά άλλων αξιόλογων διαγωνισμών, όπως το Bacardi Legacy και άλλοι.

Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, η ελληνική σκηνή των μπαρ ζει μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη τα τελευταία έξι χρόνια που ως πρώτο, φανερό αποτέλεσμα έχει τη μετατροπή της Αθήνας -ιδιαίτερα- σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου σε ό,τι αφορά τα μπαρ. Το FNL παρακολουθεί τη σκηνή αυτή συστηματικά από το 2011, καθιερώνοντας πρώτο εβδομαδιαία στήλη που παρακολουθεί τα μπαρ και βέβαια εγκαινιάζοντας πέρσι τα FNL Best Bar Awards by Cardhu. Τα βραβεία αυτά έχουν στόχο να βοηθήσουν στην ανάδειξη των καλύτερων προσπαθειών και να δώσουν περαιτέρω ώθηση στα μπαρ και τους bartenders.

Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζουμε εξαιρετικά κοκτέιλ, γνωρίζουμε ικανότατους bartenders που έχουν αφοσιωθεί με πάθος στην τέχνη τους, χαζεύουμε πολύ ενδιαφέροντα, conceptual menu, συμμετέχουμε σε εντυπωσιακά pop-up projects, γευόμαστε εξαιρετικά pairings με κοκτέιλ και φαγητό και γενικά ζούμε μια σφύζουσα σκηνή.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: huffingtonpost.gr