Η καρδιά του εστιατορίου Alchemist αποτελείται από έναν τεράστιο “πλανητάριο” θόλο όπου οι επισκέπτες δειπνούν περιτριγυρισμένοι από έντεχνες προβολές και εκπληκτική θέα, που πλάθει και ενισχύει την γαστρονομική εμπερία.

Οι επισκέπτες βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα περιτριγυρισμένοι από μέδουσες, που επιπλέουν ανάμεσα σε πλαστικές σακούλες στο διάστημα, κοιτάζοντας κάτω στη γη και μέσα στο ανθρώπινο σώμα – που βρίσκουν τον εαυτό τους να ηρεμεί εγκαίρως με το αργό χτύπημα μιας γιγαντιαίας καρδιάς. Το μεγαλύτερο μέρος της εικονοπλαστικής αυτής εμπειρίας στο Alchemist συμβαίνει στα πιάτα, στα οποία χρησιμοποιείται το χιούμορ, η πρόκληση και η νοστιμιά για να συνθέσουν μια πολύωρη εμπειρία.

Η ολιστική κουζίνα είναι εξ ορισμού πολυεπίπεδη. Βασίζεται σε στοιχεία από τον κόσμο της γαστρονομίας, του θεάτρου και της τέχνης, καθώς και της επιστήμης, της τεχνολογίας και του design, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη και δραματουργικά καθοδηγούμενη αισθητηριακή εμπειρία. Η γεύση, τα υψηλής ποιότητας συστατικά, η επιδέξια προετοιμασία και η διαδικασία φαγητού αποτελούν το θεμέλιο, αλλά η εμπειρία έχει σχεδιαστεί για να  εκτείνεται πέρα από το πιάτο, εισχωρώντας και στα δύο: το άμεσο φυσικό περιβάλλον καθώς και την υπέρβαση του χρόνου και του χώρου.

Ο Rasmus Munk γεννήθηκε το 1991 στην πόλη Randers στη Γιουτλάνδη της Δανίας. Η καριέρα του απογειώθηκε όταν ήταν 22 ετών και διορίστηκε Head Chef στο Treetop στο Vejle – όπου και άρχισε να συνδυάζει συστατικά, υφές και γεύσεις με νέους τρόπους, κάτι που τελικά οδήγησε στα εγκαίνια του πρώτου Alchemist στην Κοπεγχάγη το 2015. Το 2019, μετά από δύο χρόνια προετοιμασιών του χώρου, ο οποίος λειτουργούσε παλαιότερα ως αποθήκη, μια νέα ενσάρκωση του Αλχημιστή άνοιξε σε ένα παλιό ναυπηγείο στη βιομηχανική περιοχή του Refshaleøen. Εδώ ο Munk θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το όνειρο και το όραμά του για την “Ολιστική Κουζίνα” όπου η τέχνη ενισχύει την γευστική εμπειρία. Η σκέψη του Munk προκαλεί, με τη γαστρονομία να ενορχηστρώνεται για να ξεκινήσει μια συζήτηση για κοινωνικά και ηθικά ζητήματα. Τα εισιτήρια για το μοναδικό αυτό εστιατόριο εκδίδονται τέσσερις φορές το χρόνο.

Το μενού διατίθεται και σε vegan, vegetarian και pescatarian έκδοση με τη δέουσα ενημέρωση. Υπάρχει, επίσης, μια εκτενής λίστα κρασιών. Το εσωτερικό στο Alchemist είναι σύγχρονο με υψηλή εστίαση στην αισθητική, στην τέχνη και στην τεχνολογία, μακριά από τη χρωματική παλέτα και τα εσωτερικά στυλ, που χαρακτηρίζουν ένα παραδοσιακό εστιατόριο. Οι ογκώδεις χάλκινες πόρτες, που οδηγούν στο Alchemist, έχουν μέγεθος 30 τετραγωνικά μέτρα και σχεδιάστηκαν από τη Δανή Maria Rubinke.

Το ύψος από το δάπεδο μέχρι την οροφή στο κεντρικό σαλόνι είναι πάνω από 22 μέτρα με μερικώς καλυμμένη θέα στη δοκιμαστική κουζίνα του Alchemist. 200 τόνοι χάλυβα χρειάστηκαν για την κατασκευή του γιγαντιαίου θόλου, ο οποίος έχει διάμετρο 18 μέτρα, με 12 προβολείς χαρτογράφησης, που επιτρέπουν στους επισκέπτες στην ελικοειδή τραπεζαρία να απολαμβάνουν μια οπτική εμπειρία 360 μοιρών από όπου δειπνούν. Οι επισκέπτες περνούν από πολλά αισθητήρια δωμάτια κατά τη διάρκεια της γαστρονομικής εμπειρίας.

Ένα δωμάτιο έχει θέμα τη μουσική σε συνεργασία με τη συμφωνική ορχήστρα της Κοπεγχάγης Phil, και ένα άλλο είναι μια ροζ εγκατάσταση με θέμα την αντίθεση μεταξύ της συμμόρφωσης με τους έγκυρους κοινωνικούς κανόνες και της λαχτάρας για χαλαρότητα. Η ηχητική ταυτότητα του Alchemist δημιουργείται από τον μουσικό παραγωγό και συνθέτη Lars Bork Andersen και τη σύνθεση «Ένα ταξίδι ήχου μέσα από μυστικιστικούς χώρους». Η εμπειρία του Αλχημιστή χωρίζεται σε 5 πράξεις και αποτελείται από 50 βρώσιμες και μη «εντυπώσεις». Αρκετά πιάτα καθώς και το οπτικό περιεχόμενο στον θόλο του πλανητάριου φέρουν έντονα πολιτικά και περιβαλλοντικά μηνύματα, για παράδειγμα, για τη ρύπανση από πλαστικό και τη δωρεά οργάνων.

Το μενού μπορεί να συνοδεύεται από ένα από τα τρία διαφορετικά ζεύγη κρασιών ή ένα σπιτικό μη αλκοολούχο συνδυασμό ποτών, που επικεντρώνεται κυρίως στην κομπούχα, το νερό κεφίρ και το τσάι. Μια βραδιά στο Alchemist, κατά μέσο όρο θα διαρκέσει από 4 έως 6 ώρες ανάλογα με τον κάθε επισκέπτη ή την ομάδα επισκεπτών ξεχωριστά.

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαιρι 2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2022