rethemnosnews.gr*

01-2-300x300Στο Νούμερο 1 των εστιατορίων του κόσμου που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο είναι για το 2017 το εστιατόριο του kapsaliana village στο Ρέθυμνο. «Υπεύθυνος» γι’ αυτή την εξαιρετική διάκριση, είναι ο 33χρονος σεφ Βασίλης Λεωνίδου, που το πάθος του για τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, του χάρισε ένα παγκόσμιο βραβείο που μέσω αυτού προβάλλεται τόσο το Ρέθυμνο, όσο και ολόκληρη η Κρήτη.

 «Kapsaliana Village Hotel»

Το µετόχι της Μονής Αρκαδίου

Τα Καψαλιανά ήταν μετόχι της Μονής Αρκαδίου, στο οποίο μέχρι το 1950 η Μονή  διατηρούσε 3 ελαιοτριβεία. Η ιστορία των Καψαλιανών ξεκινά το 1600 όταν χτίστηκε η εκκλησία αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και συνεχίστηκε με τη δημιουργία του πρώτου ελαιοτριβείου το 1763.

Ο χώρος γύρω από το ελαιοτριβείο κατά την περίοδο της ακμής του οικισμού φιλοξένησε 13 οικογένειες και 50 κατοίκους.

Στα μέσα του 20ου  αιώνα το χωριό εγκαταλείφτηκε και λίγα χρόνια αργότερα χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός Κρητικός οικισμός «Υψηλής Πολιτιστικής Αξίας».

Ακολούθησε η ανάπλασή του σε ένα μοναδικό ξενοδοχείο – χωριό που αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κρητικής αρχιτεκτονικής.

Σταδιακά και με προσοχή ανακαινίστηκαν, πρώτα η εκκλησία, το λιοτρίβι που έγινε μουσείο και κατόπιν οι παλιές κατοικίες και οι βοηθητικοί χώροι που έγιναν δωμάτια και σουίτες, εστιατόριο και καθιστικό.

Το αποτέλεσμα είναι 12 μοναδικοί χώροι διαμονής, που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές, χωρίς όμως να του λείπει τίποτα από τις σύγχρονες ανάγκες.

Ο εμπνευστής και δημιουργός του «Kapsaliana Village» Μύρωνας Τουπογιάννης.
Ο εμπνευστής και δημιουργός του «Kapsaliana Village» Μύρωνας Τουπογιάννης.

35 χρόνια επίπονων προσπαθειών

Εμπνευστής και δημιουργός είναι ο αρχιτέκτονας Μύρωνας Τουπογιάννης, που οραματίστηκε το ξαναζωντάνεμα του χωριού και κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα μετά από επίπονες προσπάθειες 35 χρόνων.

Ο κ. Τουπογιάννης μιλώντας στο «ΡΕΘΕΜΝΟΣ», τόνισε: «Αυτό το ξεκινήσαμε πριν από 35 χρόνια. Είχε σαν κύριο κτίσμα το ελαιοτριβείο της Μονής Αρκαδίου το οποίο χτίστηκε το 1760. Γύρω από αυτό το βασικό κτίσμα, χτίστηκαν σπίτια κι έτσι δημιουργήθηκε ένα μικρό χωριό. Ένα μετόχι όπως λέγεται. Αυτό το μετόχι είχε μία ιδιαιτερότητα ότι εκτός από το μοναστηριακό ελαιοτριβείο είχε άλλα δύο ελαιοτριβεία. Δηλαδή σε ένα μικρό οικισμό 15 κτισμάτων και 50 κατοίκων όταν ήταν στην ακμή του, είχε 3 ελαιοτριβεία και όλα στρέφονταν γύρω από το θέμα της παραγωγής της ελιάς. Καθώς τα κτίσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα, προσπαθήσαμε να σεβαστούμε την παράδοση και την αρχιτεκτονική, σε αυτό που ήταν και η κύρια δραστηριότητα, δηλαδή τον πολιτισμό της ελιάς. Αυτό μας καθόρισε σε όλη την πορεία και στις εργασίες αποκατάστασης και στον τρόπο που θέλαμε να λειτουργήσει.

Όσον αφορά στο βραβείο είναι ένα τυχαίο γεγονός που ήρθε ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας που καλύπτει το κομμάτι της γαστρονομίας. Υπάρχει όμως και η πολιτιστική πλευρά, την οποία την αναπτύσσουμε συνέχεια».

Το κτίριο δεξιά πάνω ήταν ο χώρος που έμεναν οι εργάτριες, αυτό ήταν και το μοναδικό κτίριο που η σκεπή του δεν είχε καταρρεύσει. Απέναντι είναι το σπίτι του επιστάτη και κάτω βοηθητικοί χώροι για ζώα και αποθήκες
Το κτίριο δεξιά πάνω ήταν ο χώρος που έμεναν οι εργάτριες, αυτό ήταν και το μοναδικό κτίριο που η σκεπή του δεν είχε καταρρεύσει. Απέναντι είναι το σπίτι του επιστάτη και κάτω βοηθητικοί χώροι για ζώα και αποθήκες

Η γαστρονοµία στα Καψαλιανά

Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν προς τα Καψαλιανά με αφορμή, το παγκόσμιο βραβείο καλύτερου εστιατορίου για το 2017, που κέρδισε το εστιατόριο της ξενοδοχειακής μονάδας, το οποίο πλέον το κατατάσσει στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κορυφαία όλου του κόσμου που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο για την παρασκευή των εδεσμάτων τους.

Ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου, από το Αγρίνιο, που με το πάθος και τις γνώσεις του για το ελαιόλαδο, κατάφερε να κερδίσει την παγκόσμια αυτή διάκριση, μίλησε για τη βράβευση του, για την δουλειά του και τη σχέση του με το ελαιόλαδο, αλλά και για την απόφασή του να εγκατασταθεί μόνιμα στο Ρέθυμνο, καθώς όπως ο ίδιος τόνισε νιώθει Κρητικός και είναι ευγνώμων που του δόθηκε η ευκαιρία να εργαστεί στο νησί.

Ο Βασίλης Λεωνίδου, που εκτός από κορυφαίος σεφ είναι και πιστοποιημένος δοκιμαστής ελαιολάδου, βρέθηκε στην Κρήτη για πρώτη φορά το 2005 και το 2006 σαν μαθητής σε ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο. Αργότερα επέλεξε να απομακρυνθεί από το χώρο, τις ξενοδοχειακές μονάδες και εργάστηκε σε εστιατόρια στην Αθήνα και το Αγρίνιο.  Στο χώρο των ξενοδοχείων επέστρεψε μόνο για χάρη των Καψαλιανών, που όπως τόνισε αποτελεί ένα μοναδικό κόσμημα για την Κρήτη. «Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση να επιστρέψω στην Κρήτη και ιδιαίτερα δε θα μπορούσα ν’ αρνηθώ να εργαστώ στα Καψαλιανά», υπογράμμισε.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: rethemnosnews.gr*