1. Μέκκα

Ο καφές απαγορεύτηκε στη Μέκκα το 1511, καθώς επικρατούσε η αντίληψη ότι διεγείρει τη ριζοσπαστική σκέψη- ο κυβερνήτης πίστευε ότι ο καφές μπορούσε να συσπειρώσει τους αντιδρώντες. Ο καφές, επίσης, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις για τη χρήση του ως διεγερτικό – χρησιμοποιούνταν γύρω από ένα μπολ καφέ σε κηδείες για να μείνουν ξύπνιοι οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των προσευχών.

2. Ιταλία

Όταν ο καφές έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, οι κληρικοί πίεσαν να απαγορευτεί και να χαρακτηριστεί σατανικός. Όμως ο Πάπας Κλήμεντ VIII πήρε μια γεύση, το κήρυξε νόστιμο, και μάλιστα έκρινε ότι πρέπει να βαφτιστεί. Με τη δύναμη αυτής της παπικής ευλογίας, οι καφετέριες ξεπήδησαν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη.

3. Κωνσταντινούπολη

Αφού ο Μουράντ Δ΄ διεκδίκησε τον οθωμανικό θρόνο το 1623, γρήγορα απαγόρευσε τον καφέ και θέσπισε ένα σύστημα κυρώσεων. Η τιμωρία για ένα πρώτο αδίκημα ήταν ο ξυλοδαρμός. Όποιος πιάστηκε με καφέ για δεύτερη φορά δενόταν μέσα σε δερμάτινη σακούλα και ριχνόταν στα νερά του Βοσπόρου.

4. Σουηδία

Η Σουηδία απαγόρευσε τον καφέ το 1746. Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης τα «σύνεργα καφέ» – με αστυνομικούς που κατάσχεσαν φλιτζάνια και πιάτα. Ο Βασιλιάς Γκούσταβ Γ΄ διέταξε ακόμη και τους καταδικασθέντες δολοφόνους να πίνουν καφέ, ενώ οι γιατροί παρακολούθησαν πόσο καιρό χρειάστηκαν τα φλυτζάνια του καφέ για να τους σκοτώσουν, κάτι που ήταν υπέροχο για τους καταδίκους και βαρετό για τους γιατρούς.

Πηγή: www.mentalfloss.com