Τα βραβεία Monocle επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά για να βραβεύσουν τα δικά τους καλύτερα εστιατόρια. Μόνο που σε αυτά τα βραβεία τα κριτήρια είναι διαφορετικά. Δεν έχουν σημασία οι περίπλοκες συνταγές, οι βραβευμένοι σεφ και τα ακριβά υλικά. Στα Monocle Restaurant Awards το μόνο που μετράει είναι η πέραση του εστιατορίου στο κοινό. Όσο πιο ευχαριστημένοι είναι οι πελάτες, τόσο περισσότερο επιστρέφουν ξανά και ξανά. Σε αυτά τα βραβεία είναι η αγάπη του κόσμου που έχει τον πρώτο λόγο, και όχι των κριτικών. Για φέτος, λοιπόν, τα κορυφαία 10 εστιατόρια είναι:

1.Cignale Enoteca – Τόκιο

1

Το ιταλικό Cignale Enoteca του σεφ Toshiji Tomori μπορεί να ξεκίνησε ως ένα εστιατόριο μόλις 7 θέσεων, αλλά η αγάπη του κόσμου τον έκανε, ένα χρόνο πριν, να μετακομίσει σε έναν μεγαλύτερο χώρο στο Matsumizaka, με έναν πάγκο 18 πλέον θέσεων. Η ανοικτή κουζίνα δίνει την ευκαιρία στους πελάτες να βλέπουν τον Tomori όσο παρασκευάζει εξ ολοκλήρου μόνος τους και από την αρχή όλα τα γεύματα, από τις πίτσες μέχρι το limoncello.

2.The River Café – Λονδίνο

2

Από το 1987 το εστιατόριο της τηλεοπτικής -και βραβευμένη με αστέρι Michelin- σεφ, Ruth Rogers, αποτελεί σταθερά αγαπημένη επιλογή των Λονδρέζων και των τουριστών.  Αυτό που εντυπωσιάζει πάντα είναι το σπέσιαλ πιάτο της ημέρας.

3.Beard – Τόκιο

3

Ο ιδιοκτήτης και σεφ, Shin Harakawa, αφού μαθήτευσε στη Γαλλία και στην Καλιφόρνια, με τη βοήθεια πλέον του Σουηδού σεφ, Samuel Envall Utbult, διατηρεί ένα από τα πιο αγαπητά εστιατόρια ειδικευμένα στην Ιαπωνική κουζίνα. Ωστόσο, τα πλάνα του Harakawa είναι διαφορετικά καθώς σκοπεύει να κλείσει το Beard και να ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός νέου εστιατορίου.

4. Dining’s – Λονδίνο

4

Στην περιοχή του Marylebone βρίσκεται το γιαπωνέζικο Dining’s, που από το 2006 δέχεται καθημερινά στους δύο ορόφους του δεκάδες πελάτες, προσφέροντας τα διασημότερα πιάτα του, Cornish crab και Welsh Wagyu beef.

5.Pa&Co – Στοκχόλμη

5

Από την δεκαετία του ’90, το γαλλικό εστιατόριο PA&Co, ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και μάλιστα πολλοί διάσημοι το επισκέπτονταν. Οι περισσότεροι πελάτες επιστρέφουν για τις διάσημες πατάτες με επικάλυψη χαβιάρι Kalix, sour cream και κρεμμύδια.

6.Veranda at Bad Schörgau – Τιρόλο

6

Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Bad Schörgau στην πεδιάδα Sarntal Valley εντυπωσιάζει. Υπό τη διεύθυνση των σεφ Egon Heiss και Wenter, τα πιάτα με ντόπια ιταλικά προϊόντα συνδυάζονται με μία εξαιρετική θέα.

7.The Apollo – Σίδνεϊ

7

Το  Apollo με την ελληνική κουζίνα από το 2012 -όταν και πρωτοάνοιξε- είναι πάντα γεμάτο. Αγαπημένο πιάτο; Τα παϊδάκια αρνιού με λεμόνι και σως γιαουρτιού, δηλαδή…τζατζίκι.

8.Zum Schwarzen Kameel – Βιέννη

8

Το Kameel σερβίρει τους Βιεννέζους πελάτες του για 400 ολόκληρα χρόνια! Ο σημερινός ιδιοκτήτης Peter Friese έχει τη διεύθυνση του εστιατορίου από το  1977. Το  Kameel είναι γνωστό τόσο ως wine bar, όσο και ως ένα εστιατόριο που σερβίρει κλασσικά πιάτα της Αυστριακής κουζίνα.

9.Tawlet – Βηρυτός

9

Το Tawlet στην περιοχή Mar Mikhael θεωρείται ο παράδεισος του Λιβανέζικου φαγητού. Με τον Kamal Mouzawak επικεφαλής, το εστιατόριο αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέρα προϊόντα από διαφορετικούς ντόπιους παραγωγούς και διαμορφώνει ανάλογα το μενού του.

10.Kronenhalle – Ζυρίχη

10

Ένα από τα πιο σοφιστικέ εστιατόρια της Ευρώπης -με μεγάλη ιστορία- συμπληρώνει τη λίστα. Με στυλ κλασσικό και βαρύ, σερβιτόρους με κοστούμια και απλή κουζίνα εντυπωσιάζει κάθε πελάτη.