agronews.gr*

00ba612b8dc5b14b61cb6e974d8b74f6«Ο οινικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις παραδοσιακά αγροτικές και οικονομικά µμειονεκτικές περιοχές και να προσδώσει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις οινοπαραγωγικές περιοχές, αποφέροντας κέρδη στις αμπελουργικές καλλιέργειες και οινοποιητικές επιχειρήσεις», τόνισε μεταξύ άλλων σε ομιλία του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Οινικό Τουρισμό στη Σαντορίνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Το κρασί δεν είναι συνδεδεµένο µόνο µε τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, αλλά και µε τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση και µε την πολιτιστική του κληρονομιά. Ακριβώς τη διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς υποστηρίζει ο οινικός τουρισµός, αυτή η ειδική µορφή αγροτουρισµού, που προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει µία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, η οποία διασχίζει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης και να επισκεφτεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά συνοδευμένα από παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής και να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ολόκληρη η ομιλία Αποστόλου

«Ένα συνέδριο με θέμα το κρασί δεν μπορεί να ξεκινήσει παρά μόνον μεχοές λόγων στον οικοδεσπότη. 

Οφείλουμε λοιπόν επαινετικά να μιλήσουμε και να συγχαρούμε το Δήμαρχο Θήρας για την πρωτοβουλία αυτή να φιλοξενήσει το πρώτο διεθνές συνέδριο για τον Οινικό Τουρισμό – αντικείμενο με τεράστια πολιτισμική και οικονομική σημασία – και να ευχηθούμε, ή μάλλον να εκφράσουμε τη βεβαιότητα, ότι το συνέδριο αυτό θα καθιερωθεί ως θεσμός στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Είναι επίσης μεγάλης συμβολικής αξίας που το πρώτο αυτό συνέδριο γίνεται στη Σαντορίνη.

Γιατί, αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία και την εξέλιξη του χώρου, δεν μπορεί παρά να μείνει άναυδος με όλα αυτά τα σημαντικά και μεγάλα που έχουν γίνει εδώ. 

Τόσο σημαντικά και μεγάλα που, είναι σαν να αποφάσισε η ίδια η φύση, και μάλιστα με τον πιο βίαιο τρόπο, να κρατήσει, να προφυλάξει και να συντηρήσει τα αποτυπώματα ενός πολιτισμού τόσο μακρινού που  χάνεται στην αυγή του χρόνου.

Από την άλλη είναι οι παραγωγοί της Σαντορίνης, που έδειξαν καταπληκτικά, αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά και αντιλήφθηκαν, χωρίς να χάσουν πολύ χρόνο, ότι το μέλλον του νησιού ήταν δύιχνο.

Ότι παράλληλα με τον τουρισμό που αναπτυσσόταν ξαφνικά με ιλιγγιώδη ταχύτητα και έφερνε ευημερία, η θηραϊκή γη κρατούσε σταθερές αξίες που μπορούσαν να τη καταστήσουν παραγωγό ανεπανάληπτης αξίας προϊόντων. 

Μεταξύ αυτών τα αμπέλια και τα κρασιά της, ευλογημένα από τον άγιο Βάκχο στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και από τον άγιο Αβέρκιο στον ελληνοχριστιανικό  κόσμο. 

Δεν θα ήταν ιστορικά, κοινωνιολογικά και επιστημονικά ούτε παράτολμη ούτε υπερβολική  μια προσέγγιση της εξέλιξης των λαών της λεκάνης της Μεσογείου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μέσα από την ιστορία του κρασιού. Οι μαρτυρίες είναι αναρίθμητες και η όποια αναφορά θα περίσσευε.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο:agronews.gr