Τα 4M των Ιταλών για τον τέλειο espresso
Όπως όλοι οι καφέδες, έτσι και ο εσπρέσο, ο πιο δημοφιλής καφές στη χώρα μας, έχει τη δικιά του τέλεια συνταγή, η οποία φυσικά προέρχεται από τους ειδικούς
του είδους, τους Ιταλούς!
Το 4M είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους Ιταλούς για τον εσπρέσο. Συγκεκριμένα, τέσσερις λέξεις που ξεκινούν με “M” στα ιταλικά επηρεάζουν την
προετοιμασία του εσπρέσο και καθορίζουν το αποτέλεσμα. Η προετοιμασία ενός εσπρέσο είναι και τέχνη και επιστήμη. Με τα χρόνια έχει επιβεβαιωθεί ότι η ακρίβεια είναι η βασική προϋπόθεση για έναν εξαιρετικό εσπρέσο.
4 είναι οι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τέλειο εσπρέσο.
Miscela = το χαρμάνι του καφέ
Η επιλογή και η μείξη κόκκων καφέ, καθώς και το σωστό ψήσιμό τους. O αρμονικός συνδυασμός οξύτητας και πικράδας πραγματοποιείται με την ανάμειξη διαφόρων τύπων καφέ και τη δημιουργία ενός χαρμανιού.
Macinazione = ο μύλος άλεσης
Η σωστή άλεση του συγκεκριμένου μείγματος και η χρήση του όταν είναι ακόμα φρέσκο. Για να επιτευχθεί ένας πραγματικά ποιοτικός εσπρέσο, οι κόκκοι του καφέ πρέπει να αλέθονται την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μη διασκορπίζεται το άρωμά του και να διαφυλάσσεται η γεύση.
Macchina = η μηχανή εσπρέσο
Η χρήση της κατάλληλης μηχανής εσπρέσο. H μηχανή του εσπρέσο μεταφέρει ζεστό νερό υπό υψηλή πίεση δια μέσου του αλεσμένου καφέ. O συνδυασμός αυτός
θερμοκρασίας και πίεσης δίνει τη δυνατότητα στις ουσίες να εξαχθούν από τον αλεσμένο καφέ.
Mano = η ικανότητα του barista
Η χρήση όλων των παραπάνω με επιδεξιότητα. H επιλογή του καφέ, η χρήση και η συντήρηση των μηχανημάτων, αλλά και η σωστή εφαρμογή της διαδικασίας παρασκευής του εσπρέσο εξαρτώνται και από τον επαγγελματία που ασχολείται με την όλη διαδικασία.
Άρθρο από το τεύχος “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2023/