Ο οδηγός Michelin είναι η πλέον αναγνωρίσιμη διάκριση για ένα εστιατόριο, ενώ στον φετινό οδηγό υπάρχουν πάνω από 100 εστιατόρια με τρία αστέρια. Φυσικά, σε άλλα εστιατόρια αποδίδεται ένα μόνο αστέρι, σε άλλα δύο και στα καλύτερα όλων δίνονται 3 αστέρια.

michelin

Αλλά τι χρειάζεται να προσφέρει ένα εστιατόριο για κερδίσει αυτό το πολυπόθητο αστέρι; Και φυσικά, τι διαφορά έχει το ένα από τα δύο ή τα τρία αστέρια Michelin; 

Αρχικά, για να δοθεί αστέρι Michelin σε ένα εστιατόριο, το τελευταίο πρέπει να περάσει από μια διαδικασία αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια αυτής τη διαδικασίας, οι ειδικοί στον τομέα της εστίασης από την Michelin επισκέπτονται τα διάφορα εστιατόρια, ανώνυμα, γεύονται το φαγητό και πληρώνουν κανονικά το λογαριασμό, ώστε να περάσουν απαρατήρητοι.

Τα κριτήρια αυτών των ειδικών, δεν είναι γνωστά, καθώς η Michelin προσπαθεί να τα κρατήσει κρυφά, ώστε η αξιολόγηση να γίνεται επί ίσοις όροις για όλα τα εστιατόρια. Ωστόσο, ανάμεσα στα κριτήρια φημολογείται ότι βρίσκονται η ποιότητα των προϊόντων, το επίπεδο της γεύσης και οι τεχνικές μαγειρέματος, η προσωπική υπογραφή του chef στο πιάτο, η σχέση ποιότητας και τιμής κ. ά. .

Η Michelin, επισήμως, έχει αναφέρει ότι η διακόσμηση του χώρου, η διάταξη και η εξυπηρέτηση από το προσωπικό δεν αποτελούν κριτήρια για την απονομή αστεριών, αλλά είναι κριτήρια για μια άλλη, λιγότερο γνωστή, διάκριση από τη Michelin, τα “μαχαιροπίρουνα”.

Τέλος, κάθε αστέρι που προσφέρεται από τον οδηγό για τα μοναδικά εστιατόρια έχει και διαφορετική σημασία. Συγκεκριμένα, Το ένα αστέρι σημαίνει ότι προσφέρεται υψηλής ποιότητας μαγειρική, και αξίζει μια στάση. Τα δύο αστέρια δηλώνουν ότι προσφέρεται εξαιρετική μαγειρική και αξίζει να κάνει κανείς μια παράκαμψη για να επισκεφθεί το συγκεκριμένο εστιατόριο. Και τέλος, τα τρία αστέρια σημαίνουν ότι προσφέρεται εξαιρετική κουζίνα και αξίζει κανείς να κάνει ακόμη και ένα ολόκληρο ταξίδι για να απολαύσει το φαγητό του συγκεκριμένου εστιατορίου.

michelin