Στην Πάτρα δημιουργήθηκε η πρώτη εναλλακτική καφετέρια, στην οποία απασχολούνται άτομα που ανήκουν στις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ), με προβλήματα ψυχικής υγείας μέλη του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεια ΣΟΨΥ Πάτρας, και άτομα με ορατή ή μη αναπηρία.

Το καφέ «Γέφυρες» ευελπιστεί να αποτελέσει μια γενναία πράξη κατά του στίγματος που σχετίζεται με την ψυχική νόσο, τις προκαταλήψεις και την περιθωριοποίηση που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και με οποιαδήποτε αναπηρία ορατή ή μη.

Ο χώρος λειτουργεί και ως πολιτιστικός- εκθεσιακός. Πραγματοποιούνται σε τακτική βάση πολιτιστικά δρώμενα: Βραδιές μουσικής, ποίησης, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικαστικές – φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, παρουσιάσεις ντοκιμαντέρ κοινωνικού περιεχομένου, δράσεις για παιδιά. Επίσης, εκτίθενται κατά διαστήματα και οι δημιουργίες από τις ομάδες των μελών του Συλλόγου για τη Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας, αλλά και άλλων συλλόγων και ομάδων της πόλης.

Η Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης Οι Γέφυρες, ύστερα από τα πλούσια γευστικά ‘Κυριακάτικα Πρωινά’, παρέχει υπηρεσίας catering με σπιτικά εδέσματα της μαμάς, σε παροχή buffet πρωινού ή γεύματος [Εγκαίνια, Συνέδρια, Ημερίδες,Εκθέσεις], όπως και γλυκές ή αλμυρές παρασκευές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η δημιουργία και ο εξοπλισμός της καφετέριας πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική χρηματοδότηση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ VINCI. Ο Σύνδεσμος Vinci (ελληνικό παράρτημα της Fondation VINCI pour la Cité) είναι ο κοινωνικός βραχίονας του Ομίλου VINCI και ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα το 2011. Στόχος του είναι η επιδίωξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η μέθοδος που ακολουθεί, συνίσταται στην υποστήριξη πρωτοβουλιών που έχουν αειφορική διάσταση: Δηλαδή εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης δράσεων που θα έχουν διάρκεια με απεριόριστο βάθος χρόνου.

     

Ομάδα Εκπαίδευσης

Το «καφέ Γέφυρες» δημιουργήθηκε για να εργαστούν άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας- μέλη του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας.

Με σύνθημα «η ζωή ανήκει σε αυτούς που δεν την παρατάνε», το Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησε η πρώτη ομάδα εκπαίδευσης για 8 μέλη του Συλλόγου, τα περισσότερα εκ των οποίων, σήμερα, εργάζονται στις «Γέφυρες».   Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η ενημέρωση σχετικά με ζητήματα κοινωνικής οικονομίας, η εκμάθηση στην παρασκευή του καφέ, η εξάσκηση στα μικρογεύματα που παρασκευάζονται στις «Γέφυρες», αποτελούν μερικές ενότητες της ομάδας.

Από το Μάρτιο του 2018 μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται η τρίτη ομάδα εκπαίδευσης, στην οποία καταρτίζονται άλλα 10 μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας. Τον συντονισμό της ομάδας αυτής έχει αναλάβει το επιστημονικό προσωπικό του ΣΟΨΥ Πάτρας σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη του «καφέ Γέφυρες», που τελείωσαν επιτυχώς τις προηγούμενες ομάδες εκπαίδευσης και απασχολούνται καθημερινά εξυπηρετώντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο όσους επισκέπτονται το χώρο του.