insider.gr*

roufa

Τα νέα είναι πολύ καλά για τους λάτρεις της λευκής τρούφας. Οι πολλές βροχές του περασμένου Ιουλίου στη λεκάνη απορροής του ποταμού Τάναρο στην Ιταλία, απ’ όπου προέρχονται οι διάσημες λευκές τρούφες Alba, είχαν ως αποτέλεσμα η συγκομιδή να αρχίσει πολύ νωρίτερα, ενώ η σοδειά αναμένεται «χρυσή».

Οι τιμές ήδη μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Με 100 ευρώ αγοράζει κανείς πλέον 72 γραμμάρια λευκής τρούφας, ενώ με τα ίδια χρήματα το 2015 αγόραζε 52 γραμμάρια. Σε μία μερίδα φαγητού χρησιμοποιούνται συνήθως πέντε γραμμάρια.

Η λευκή τρούφα είναι πολύ ακριβότερη από τη μαύρη. Ενώ η δεύτερη χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στο μαγείρεμα, η πρώτη χρησιμοποιείται ωμή σε πολύ μικρές ποσότητες, πρακτικά ως μυρωδικό.

«Οι τρούφες είναι φανταστικές φέτος», σχολιάζει ο Francesco Mazzei, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Sartoria στο Λονδίνο. «Ξεκίνησαν νωρίς και πουλάνε πολύ. Η σεζόν συνήθως αρχίζει τον Νοέμβριο και διαρκεί έως τις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά φέτος οι πρώτες τρούφες ήρθαν τον Σεπτέμβριο». Το εστιατόριό του διαθέτει ειδικό μενού τρούφας, με πιάτα όπως το ταλιολίνι με λευκή τρούφα και παλαιωμένο Grana Padano στα 32 ευρώ. Η έξτρα τρούφα κοστίζει 11 ευρώ ανά γραμμάριο.

Στο εστιατόριο Bocca di Lupο στην ίδια πόλη, ο σεφ Jacob Kennedy επιτρέπει στους πελάτες να φέρνουν τη δική τους τρούφα. Οι υψηλοί φόροι και το μικρό περιθώριο κέρδους για το εστιατόριο έχουν ανεβάσει υπερβολικά το κόστος των πιάτων με τρούφα. «Πολύς κόσμος ζητάει μόλις ένα ή δύο γραμμάρια για το πιάτο του», λέει.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο : insider.gr