Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι από το “αθηνόραμαβρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου.

Το “Etrusco” της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια “Botrini’s Athens” και “Delta” κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.

Η καλοκαιρινή Ελλάδα είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική διασπορά των βραβείων, καθώς 24 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με τους αποδέκτες τους προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τη Χαλκιδική. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους (6), ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν πλέον ισάριθμα εστιατόρια της Αθήνας.

Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.

Η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ισχύει από πέρσι και επηρεάζει τόσο τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις Top Notch, όσο και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, φαίνεται ότι ώθησε σεφ και εστιατόρια να ανεβάσουν τον πήχη της γαστρονομικής τους πρότασης. Έτσι, την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό.

Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο “Ex Machina”.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2025 

Etrusco,Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Botrinis Athens, Αθήνα, 16,5/20και δύο σκούφοι

Delta,Αθήνα, 16,5/20και δύο σκούφοι 

Botrinis Santorini, Ξεν. «KatikiesSantorini», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος

Elements Restaurant, Ξεν. «CanavesEpitome», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος

Hervé Restaurant, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Lauda, Ξεν. «AndronisBoutiqueHotel», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος

Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace», Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Squirrel, Ξεν. «The Danai», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος 

CTC,Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Athens, Ξεν. «FourSeasonsAstirPalace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος

Patio, Ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Selene, Ξεν. «KatikiesGarden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Tudor Hall,Ξεν. «KingGeorge», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Alali, Ξεν. «AstarteSuites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Aleria,Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Anama,Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος

Andromeda, Ξεν. «The Danai», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Baos, Ξεν. «MyconianKorali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος

Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Botrini’s Mykonos, Ξεν. «KatikiesMykonos», Μύκονος,15/20 και ένας σκούφος

Bubo Fine Dining Restaurant, Ξεν. «EkiesAllSensesResort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Cabbanes, Ξεν. «Myconian Villas», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Ches, Ξεν. «Calilo», Ίος, 15/20 και ένας σκούφος

Dionysos, Ξεν. «EloundaBeach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

GalaziaHytra,Ξεν. «Summer Senses», Πάρος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Hytra,Αθήνα, 15/20 καιέναςσκούφος

Lycabettus Restaurant, Ξεν. «AndronisLuxurySuites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Makris Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

MakrisCorfu, Ξεν. «DomesMiramareCorfu», Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος

MatsuhisaParos, Ξεν. «AvantMar», Πάρος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Melia, Ξεν. «LesanteBluBeachResort», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος

Moldee, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Onuki, Ξεν. «CostaNavarino», Πύλος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20 και ένα ςσκούφος

SalonikaRestaurant, Ξεν. «MakedoniaPalace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Seeds, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

ThePrivateKitchen, Ξεν. «Mandarin Oriental Costa  Navarino», Πύλος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Yēvo, Ξεν. «Bill&Coo», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry 

Top Notch 2025 

Avant Garden, Σύρος

Bungalow 7, Αθήνα New Entry

Clochard, Ξεν. «Excelsior», Θεσσαλονίκη New Entry

Cretamos, Ξεν. «The Royal Senses Resort & Spa», Κρήτη

Dex.Silo.01, Ξεν. «Dexamenes», Ηλεία New Entry

Ex Machina, Αθήνα New Entry

Fiore Fine Dining,Ξεν. «Lesante Cape», Ζάκυνθος

Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική

Hellas, Ρόδος New Entry

Kamares, Ξεν. «Eagles Palace», Χαλκιδική

Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere Mykonos», Μύκονος

Mylos By The Sea, Λέρος

ΌλυμποςΝάουσα, Ξεν. «ΟΝResidence, Θεσσαλονίκη New Entry

Over Water Restaurant, Ξεν. «Sani Asterias-Sani Resort», Χαλκιδική

Parōn, Ξεν. «Parilio», Πάρος New Entry

Petra Restaurant, Ξεν. «CanavesOia Suites», Σαντορίνη

Pizza Sapienza,Ξεν. «Mandarin Oriental Costa Navarino», Πύλος New Entry

SeaRocks, Πάρος New Entry

Sushimou, Αθήνα

The Zillers, Ξεν. « The Zillers», Αθήνα

Veritable, Αθήνα

Vezené Athens, Αθήνα

Zuma, Μύκονος

ChefPatissier 2025

Μανώλης Στήθος

Βραβείο Κοινού 2025

Ex Machina, Αθήνα