wine-glasses-

Όταν το κρασί σερβίρεται εξ αρχής σε μεγαλύτερο ποτήρι, καταναλώνεται πιο γρήγορα και οι άνθρωποι έχουν την τάση να πίνουν περισσότερο. Αυτό υποστηρίζει η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πείραμα διεξήχθη σε μία τοπική πάμπ, στην οποία μία μερίδα κρασιού των 125ml και 175ml  σερβίρονται  κανονικά σε ποτήρια χωρητικότητας 300ml. Για τις ανάγκες του πειράματος, λοιπόν, οι ερευνητές αντικατέστησε το κλασσικό αυτό ποτήρι με δύο άλλα, των 370ml και 250ml και έπειτα  για 16 εβδομάδες ανέλυσαν τις συμπεριφορές που είχαν οι πελάτες που έπιναν στο πρώτο και στο δεύτερο ποτήρι.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι πελάτες κατανάλωναν περίπου 10% περισσότερο κρασί όταν αυτό είχε σερβιριστεί στο ποτήρι μεγαλύτερου μεγέθους των 370ml σε σχέση με το κλασσικό ποτήρι των 300ml. Παρόλα αυτά, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ακόμα κι όταν  το κρασί τους είχε σερβιριστεί στο μικρότερο ποτήρι των 250ml,  ο κόσμος δεν  έκανε αναγκαστικά μικρότερη κατανάλωση.

«Η αύξηση του μεγέθους στο ποτήρι, ακόμη και χωρίς την αύξηση της ποσότητας του κρασιού, οδηγεί τους ανθρώπους στο να πίνουν περισσότερο,» δηλώνει η Δρ Rachel Pechey, από την ερευνητική μονάδα Συμπεριφοράς και Υγείας του Cambridge και η  καθηγήτρια Theresa Marteau προσθέτει «Αυτό υποδηλώνει ότι η αποφυγή της χρήσης μεγαλύτερων ποτηριών κρασιού θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα που πίνουν οι άνθρωποι»