Αν κανείς αναρωτιέται αν η υψηλή κουζίνα αποτελεί τέχνη, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο Eleven Madison Park, στην πόλη του Manhattan.

Σε αυτό το εστιατόριο φαίνεται ξεκάθαρα η τέλεια λεπτομέρεια και η καλλιτεχνική ευλάβεια από τα πρώτα βήματα προετοιμασίας του φαγητού, το στήσιμο στο πιάτο, μέχρι την ίδια την διακόσμηση του χώρου.

Το συγκεκριμένο εστιατόριο μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε ένα πολυσύχναστο χώρο, που προσέφερε και φαγητό αλλά και ποτό, μέχρι που ο chef Humm και ο συνεργάτης του Guidara, το ανέλαβαν το 2006. Με την δική τους πινελιά το μέρος μετατράπηκε σε ένα εστιατόριο άλλης κλάσης, μέχρι που την άνοιξη του 2017 ψηφίστηκε ως το καλύτερο του είδους του σε όλον τον κόσμο.  Φυσικά, αυτό δεν ήταν αρκετό για τα δυο αυτά ανήσυχα πνεύματα, και τους τελευταίους μήνες πραγματοποίησαν ανακαίνιση… πλήρη ανακαίνιση. Το εστιατόριο, λοιπόν, άλλαξε μορφή αλλά παραμένει και πάλι στην κορυφή του είδους, πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον του.  Το μόνο, ωστόσο που έμεινε ίδιο σε αυτήν την ολοκληρωμένη εμπειρία, είναι η πολύ υψηλή της τιμή, και για την ακρίβεια το ποσό των 300 δολαρίων ανά άτομο.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει το Eleven Madison Park ξεχωριστό και κορυφαίο; Τι είναι αυτό που το κάνει να αξίζει το μεγάλο αυτό ποσό χρημάτων;

Από την πρώτη στιγμή που ο επισκέπτης θα προχωρήσει στην είσοδο στο Eleven Madison Park, θα βιώσει μια πολύ ζεστή φιλοξενία, αφού παντού υπάρχει κάποιος που θα τον καλωσορίσει και θα τον εξυπηρετήσει. Μέσα σε αυτό το κλίμα οικειότητας, το εστιατόριο προσφέρει ένα μενού γευσιγνωσίας 8 πιάτων, αλλά αυτό που το κάνει διαφορετικό, είναι το γεγονός ότι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, να το προσαρμόσει στα δικά του γούστα και τις δικές του γεύσεις. Το δείπνο, με λίγα λόγια, σε αυτόν τον χώρο αποτελεί έναν συνεχή διάλογο, διάλογο με την παρέα, με το προσωπικό, διάλογο ακόμα και με τα ίδια τα πιάτα. Άλλα πιάτα τοποθετούνται μπροστά στο κάθε άτομο, ώστε να έχει τη δική του προσωπική εμπειρία, και άλλα τοποθετούνται στη μέση, για να ευδοκιμήσει και η επικοινωνία με τους συγκαθήμενους. Ο κύριος στόχος, είναι να φέρει κοντά τους επισκέπτες του, μέσω της εξαιρετικής κουζίνας και ατμόσφαιρας.

Η εμπειρία κάθε τραπεζιού είναι διαφορετική, για αυτόν τον λόγο κατά την πρώτη επαφή, το προσωπικό του εστιατορίου ζητά κάποιες πληροφορίες από τους επισκέπτες του, ώστε να δημιουργήσει μια εμπειρία γεύματος κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες και τα γούστα τους. Με αυτήν την διαδικασία πραγματοποίησης γαστρονομικών επιθυμιών και ονείρων ασχολούνται συγκεκριμένοι μόνοι υπάλληλοι, επονομαζόμενοι “Dreamweavers”.

Πέραν του προσωπικού, αυτό που κάνει το συγκεκριμένο εστιατόριο κορυφαίο, είναι και το design όχι μόνο του χώρου, αλλά και της εμπειρίας αυτής καθ’ αυτής. Η μουσική, για παράδειγμα, είναι ένα στοιχείο που ντύνει όμορφα τις εμπειρίες κάθε επισκέπτη, αφού όταν ο κόσμος είναι λίγος είναι στην κατάλληλη ένταση, ώστε ο επισκέπτης να μην νιώθει ότι πρέπει να ψιθυρίσει, και αντίθετα όταν έχει πολύ κόσμο η μουσική χαμηλώνει, για να μην αναγκαστεί ο επισκέπτης να φωνάξει για να ακουστεί. Από την άλλη πλευρά, το κλειδί για ένα εξαιρετικό design είναι η συμμετρία και η ισορροπία. Οι υφές, τα σχήματα, τα σχέδια είναι μερικά από τα στοιχεία, που ασυνείδητα καθορίζουν την εντύπωση του επισκέπτη, είτε πρόκειται για τα ίδια τα έπιπλα και το χώρο, είτε για τα πιάτα και το φαγητό.

Συνοπτικά, αυτό που κάνει το Eleven Madison Park το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, είναι το γεγονός ότι η διεύθυνση δεν αρκέστηκε ποτέ στην γαστρονομική πλευρά της εμπειρίας, αλλά θεώρησε απαραίτητο να δημιουργήσει μοναδικές και αξέχαστες στιγμές γύρω από το φαγητό.