Η Λάρισα φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά το Bar Engage – Αγκαζέ , μία μεγάλη γιορτή για την κουλτούρα του cocktail και του καλού ποτού. Βartenders από διακεκριμένα παριζιάνικα και λονδρέζικα bars, καθώς και βραβευμένα ελληνικά bars από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καρδίτσα και το Ηράκλειο παρουσιάζουν λίστες με signature cocktails σε διαφορετικά σημεία της Λάρισας. Pop up bars και after parties με γνωστούς Έλληνες bartenders, κινητά events που στήνονται σε διαφορετικό σημείο κάθε μέρα και επαγγελματίες που μυούν τους ενδιαφερόμενους στα μυστικά του καλού ποτού, συνθέτουν το σκηνικό του Αγκαζέ.

Το πρώτο Bar Engage – Αγκαζέ πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο του 2016 με φιλοξενούμενους καταξιωμένους bartenders από το Παρίσι, οι οποίοι γνώρισαν και αγάπησαν τη Λάρισα και τη γύρω περιοχή. Η φετινή,δεύτερη διοργάνωση, από τις 6 έως και τις 12 Μαΐου, προσκαλεί καταξιωμένους bartenders από το Λονδίνο και το Παρίσι για μια «μονομαχία» με σέικερ ενώ 13 bars από όλη την Ελλάδα θα δείξουν τη δουλειά τους και θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες γευσιγνωσίες από ειδικούς. Την επιμέλεια υπογράφουν η πλατφόρμα για το bartending Kintsugi Project (των Στέφανου Δραγανιδάκη και Γιάννη Σαμαρά), το λαρισαϊκό Kubrick – Pure Social Club, και ο bartender Άρης Μακρής, bar manager στο παρισινό Le Syndicat.

Στόχος της ομάδας του Bar Engage είναι η εξωστρέφεια της πόλης και η δημιουργία ενός θεσμού ζωντανού που θα βάλει τη Λάρισα στο επίκεντρο και θα αναδείξει τον πολιτιστικό, ιστορικό και γαστρονομικό πλούτο της περιφέρειας της Θεσσαλίας. Για το λόγο αυτό, οι καλεσµένοι bartenders θα περιηγηθούν σε αξιοθέατα της περιοχής, ενώ θα επισκεφθούν οινοποιεία, αποστακτήρια και τοπικούς συνεταιρισµούς για γνωρίσουν τα προϊόντα που παράγει η περιοχή, καθώς και τις παραδοσιακές τεχνικές που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή τους. Το περσινό τους οδοιπορικό αναμένεται να προβληθεί σύντομα σε ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη, ο οποίος τους ακολούθησε σε όλες τους τις δραστηριότητες.


Λίγα λόγια…

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ

Όταν πίνεις ένα cocktail δεν απολαμβάνεις μόνο γεύσεις αλλά και μια ολόκληρη ιστορία.

Η κουλτούρα του cocktail έχει προχωρήσει πάρα πολύ και οι bartenders βάζουν τα δυνατά τους για να εντυπωσιάσουν κοινό και κριτικούς, που τους αξιολογούν διαρκώς. Αρκεί να πούμε ότι οι κατάλογοι με τα cocktails έχουν γίνει μικρά βιβλία που αφηγούνται μαγικές ιστορίες και θέλεις να τα πάρεις στο σπίτι σου αφού παραγγείλεις! Η έμπνευση μπορεί να προέρχεται από παντού. Στο «Dandelyan» του Λονδίνου (φωτό), από το οποίο έχει προσκληθεί στο φετινό Bar Engage ο Aidan Bowie, όλα περιστρέφονται γύρω από την τεράστια ποικιλία των βοτάνων. Στον πιο πρόσφατο κατάλογο, η ομάδα αυτού του bar χρησιμοποιεί στα cocktails βότανα τα οποία συνδέονται με διάφορες ανθρώπινες αμαρτίες, όπως η λαγνεία και το… rock ’n’ roll! Στο «Little Red Door» του Παρισιού, από το οποίο θα φιλοξενήσουμε την Keïla Urzaiz de Calignon, ο κατάλογος δεν έχει ονόματα και συστατικά. Υπάρχουν μόνο ζωγραφικά έργα που δημιούργησαν καλλιτέχνες αφού δοκίμασαν τα cocktails. Έτσι, παραγγέλνεις με κριτήριο την αίσθηση που σου δημιουργεί το ζωγραφικό έργο που αντικρίζεις! Δύο από τα αθηναϊκά bars που θα συμμετέχουν στο Bar Engage 2 έχουν φτιάξει πρωτότυπους καταλόγους: το «Mr. Peacock» ένα άλμπουμ με φωτογραφίες τύπου Polaroid και το «Odori» ένα έντυπο με τρισδιάστατα illustrations που «πετάγονται» όταν γυρίζεις τις σελίδες.