Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο Massimo Bottura, ο σεφ του Osteria Francescana, που διακρίθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο στα World’s 50 Best Restaurants, κάποτε ετοιμαζόταν να κλείσει το εστιατόριό του γιατί δεν πήγαινε κανείς.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

Το 1995 ο Μάσιμο Μποτούρα άνοιξε το Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας. Επηρεασμένο από τη γαλλική του εκπαίδευση, το μενού του εστιατορίου ήταν μία εκμοντερνισμένη εκδοχή της Ιταλικής κουζίνας. Στόχος του σεφ ήταν να μιλήσει μέσα από τα πιάτα του, μετατρέποντας τις κλασικές ιταλικές συνταγές των παιδικών του χρόνων, σε έργα τέχνης.

Τα  διαφορετικά του πιάτα, όπως μία λεμονόπιτα που φαινόταν διαλυμμένη,  έλαβαν τις χειρότερες κριτικές από τα Ιταλικά Μέσα, τα οποία ανέφεραν πως υποβιβάζει την ιταλική κουζίνα.

Επειδή, ελάχιστοι πατούσαν στο μαγαζί του, ο σεφ είχε πάρει την απόφαση να κλείσει το εστιατόριο, μέχρι που διάσημος συγγραφέας και κριτικός Ρομπέρο Περόνε αποφάσισε να γευματίζει στο μαγαζί του, μια φορά που πέρναγε από εκεί. Ο κριτικός ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που φρόντισε να μάθει όλος ο κόσμος για το μαγαζί.

Σήμερα, ο Μάσιμο έχει πάρει τρία αστέρια Μισελέν, 55 βραβεία και έχει περάσει από όλες τις θέσεις της 5άδας των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, έχοντας φτάσει και στην 1η θέση. Επίσης, έχει πάρει και τον τιμητικό τίτλο του πρέσβη του Ιταλικού Φαγητού.

Ο σεφ έχει σήμερα δύο εστιατόρια στη Μόντενα και ένα στην Τουρκία, ενώ έχει γράψει βιβλία και έχει γυρίσει πολλά ντοκιμαντέρ λέγοντας την ιστορία του.