Η κρητική τεκίλα κυκλοφορεί πλέον στην ελληνική αγορά και το όνομα αυτής Opuntia Spirit.

tek

Το νέο ελληνικό ποτό που παρουσιάστηκε στην 5η έκθεση «Κρήτη – Η μεγάλη συνάντηση» στο ΣΕΦ το Σαββατοκύριακο πρόκειται για μία κρητική τεκίλα, η οποία που παρασκευάζεται από την απόσταξη φραγκόσυκων από το Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών Αλόης Φραγκόσυκου και Αρωματικών «Μινωική Γη». Το όνομά της Opuntia Spirit, καθώς «Οπουντία» είναι η φραγκοσυκιά στα λατινικά.

Η κρητική εκδοχή της τεκίλας, ωστόσο, δεν θα κυκλοφορήσει μαζικά στην αγορά για οικονομικούς λόγους. «Ο πολύ μεγάλος φόρος οινοπνεύματος (26% ανά λίτρο αλκοόλης!) εκτοξεύει την τελική τιμή του προϊόντος στα ύψη, καθιστώντας το ουσιαστικά απαγορευτικό για την ευρεία κατανάλωση και μη ανταγωνιστικό έναντι των εισαγόμενων οινοπνευματωδών ποτών σε αυτή την κρίσιμη οικονομικά συγκυρία που βιώνει ο τόπος», δηλώνει σχετικά ο Γιώργος Σπυρόπουλος, μέλος του ΔΣ του συνεταιρισμού.

Η ελληνική τεκίλα, όμως, δεν είναι το μοναδικό προϊόν του συνεταιρισμού. Μαρμελάδες, σάλτσες με βάση την αλόη βέρα και το φραγκόσυκο, καθώς και παγωτό και σορμπέ σε πρώτη φάση, αλλά και αιθέριο έλαιο από το απόσταγμα των κουκουτσιών και χυμοί είναι στα σχέδιά τους.

Και επειδή μπορεί η τιμή και η ποιότητα των προϊόντων να είναι σχεδόν απαγορευτική για την ελληνική αγορά, προβλέπεται να υπογραφεί συμφωνία με ελληνική εταιρεία για εξαγωγή μεγάλης ποσότητας αυτών των κρητικών προϊόντων στο Ντουμπάι.