της Νάντιας Μασσαχού, newsbeast.gr*

Χορτοφάγος ή vegan; Τίποτα από τα δύο; Το μόνο σίγουρο είναι πως αν ανήκεις στις δύο πρώτες κατηγορίες και είσαι στη Θεσσαλονίκη θα δυσκολευτείς πολύ να ικανοποιηθείς σε ό,τι αφορά τη διατροφή σου. Θα δυσκολευόσουν για την ακρίβεια, έως πέρυσι όταν και άνοιξε στην πόλη το Roots.

Σε αυτό το σημείο, ίσως είναι χρήσιμο να γίνει μια μικρή επεξήγηση των όρων και των διαφορών τους. Χορτοφάγος (vegetarian) είναι εκείνος που μπορεί να αποκλείει από τη διατροφή του το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, αλλά καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή/και αυγά. Οι vegans σε αντίθεση δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν και οτιδήποτε προέρχεται από τα ζώα πχ μέλι και πρεσβεύουν μια ισχυρή φιλοσοφία που «αποκλείει» την χρήση-εκμετάλλευση των ζώων.

Roots

Επανερχόμαστε στο Roots. To μοναδικό vegetarian και vegan στέκι της Θεσσαλονίκης, άνοιξε τον Αύγουστο του 2014 και βρίσκεται κοντά στην πλατεία Άθωνος, λίγα λεπτά από την κεντρική Αριστοτέλους. Μια παρέα νέων ανθρώπων αποφάσισε να προσθέσει στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης κάτι που να λείπει. Χωρίς να είναι οι ίδιοι χορτοφάγοι μυήθηκαν κατευθείαν στην «πράσινη» φιλοσοφία». Ο χώρος είναι απλός, παρεΐστικος, θυμίζει «μεζεδοπωλείο» και λειτουργεί από το πρωί για καφέ.

Roots (2)

Η υπογραφή στο μενού του green chef, γνωστού και από το αθηναϊκό Rosebud, Νίκου Γαϊτάνου -ο οποίος έχει εργαστεί για σημαντικά χορτοφαγικά εστιατόρια του εξωτερικού- αποτελεί ένα πρώτο δείγμα σοβαρότητας. Ο κατάλογος του Roots είναι καθολικά χορτοφαγικός αλλά και σε ένα ποσοστό 90% vegan. «Για παράδειγμα ένα από τα  best seller πιάτα του καταλόγου μας, το  ριζότο μανιταριών (3 είδη μανιταριών και λάδι τρούφας) στην vegan εκδοχή του εμπεριέχει avocando έναντι βουτύρου και παρμεζάνας», μας εξηγεί ο Νίκος. Αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα πιάτα εδώ.

Roots (3)

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: newsbeast.gr