Τα ζυμαρικά έρχονται σε μια εκπληκτική ποικιλία σχημάτων, μερικά από τα οποία είναι κοινά σε όλη την Ιταλία και μερικά από τα οποία περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ή ακόμα και πόλη. Υπάρχουν επίσης ειδικά σχήματα που παράγονται από μεμονωμένους κατασκευαστές ζυμαρικών.

Συνολικά, τα ζυμαρικά μπορούν να χωριστούν σε ζυμαρικά di semola di grano duro, φτιαγμένα από σκληρό αλεύρι σίτου, νερό και λίγο αλάτι, και ζυμαρικά all’uovo, που παρασκευάζονται από αυγά, αλεύρι και αλάτι.

Φύλλα ζυμαρικών: Χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή ψημένων πιάτων. Συχνά αλλά όχι πάντα all’uovo, με αυγά.

Cannelloni: επίσης γνωστό ως μανικότι, συνήθως γεμίζονται με γέμιση πιπεριού και ρικότας.

Λαζάνια: Τετράγωνα ή ορθογώνια φύλλα ζυμαρικών, τα οποία μαγειρεύονται, στοιβάζονται με άλλα υλικά και ψήνονται. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

Λωρίδες: Fettuccine, Linguini και ούτω καθεξής. Οι ευρύτερες λωρίδες χρησιμοποιούνται γενικά για παχιές σάλτσες, ενώ οι λεπτότερες λωρίδες χρησιμοποιούνται επίσης για πιο κρεμώδεις. Τα περισσότερα από αυτά τα είδη ζυμαρικών φτιάχνονται με αυγό και αναγράφουν all’uovo στη συσκευασία.

Pappardelle: Ευρείες λωρίδες που συνδυάζονται με μια χοντροκομμένη σάλτσα ντομάτας-σκουμπριού για αυτά.

Reginette: κυματιστές άκρες ζυμαρικών με πλάτος μισής ίντσας που πήραν το όνομά τους από την πριγκίπισσα Mafalda της Σαβοΐας, τα οποία λειτουργούν αρκετά καλά με πλούσιες σάλτσες και μια σάλτσα από φασιανό.

Tagliatelle: Λωρίδες ζυμαρικών τεσσάρων ιντσών.

Tagliatelline ή Fettuccine: Λεπτές λωρίδες (1/8 της ίντσας).

Bavette: Λεπτά πεπλατυσμένα σκέλη, μάλλον σαν ταλιατέλες.

Μπουκατίνι: Χοντρά κούφια σκέλη.

Spaghetti: Μάλλον το πιο γνωστό σχήμα ζυμαρικών.

Spaghettini: Η ελαφρώς πιο λεπτή εκδοχή των Spaghetti.

Mezze Maniche: Σκληροί, αρκετά φαρδιοί σωλήνες που λειτουργούν αρκετά καλά με χοντρές σάλτσες.

Penne Lisce: Πένες με λεία όψη.

Penne Rigate: Πένες οι οποίες φέρουν εξωτερικά ρίγες.

Tortiglioni: Λίγο μεγαλύτερο από τις πένες, με μια νόστιμη σάλτσα αγκινάρας.

Casarecce: Το Casarecce είναι απλό, μερικώς τυλιγμένη (γύρω από τον μακρύ άξονα) παπαρδέλα.

Farfalle: Πεταλούδες ή παπιγιόν.

Fusilli: Ζυμαρικά με στριφογυριστό σχήμα. Εναλλακτικά τα ονομάζουμε βίδες.

Lumaconi: Κοχύλια τα οποία συνήθως γεμίζονται με  ρικότα και ζαμπόν.

Orsetti: Ζυμαρικά σε σχήμα αρκουδάκι (για παιδιά).

Παστίνα: μικρά σχήματα όπως αστέρια ή σωλήνες.

Stelline: Μικροσκοπικά αστέρια, που συνήθως χρησιμοποιούνται σε σούπες.

Πηγή: thespruceeats.com