Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Υπάρχουν πολλά είδη, πολλές παρασκευές και φυσικά πολλοί συνδυασμοί. Ποιες λέξεις πρέπει να μπουν οπωσδήποτε σε ένα λεξικό του καφέ;

A

Affogato: πρόκειται για έναν καφέ-επιδόρπιο, αφού συνδυάζει τον espresso με το παγωτό. Παρασκευάζεται με την χρήση ενός διπλού espresso και μιας μπάλας παγωτού, συνήθως γεύσης βανίλιας.

C

Cafe au Lait: Μοιάζει αρκετά με τον latte, αλλά αυτή η γαλλική παρασκευή καφέ, δημιουργείται με την χρήση του γαλλικού καφέ ως βάση και όχι του espresso. Η δοσολογία είναι 1 προς 1 γαλλικός καφές με γάλα.

Cafe corretto: σε αυτήν την κατηγορία πολλοί εντάσσουν και τον ιρλανδικό καφέ. Πρόκειται για τον espresso στον οποίο προστίθεται μια μικρή ποσότητα αλκοόλ, συνήθως, λικέρ, μπράντυ ή κονιάκ.

Cafe Mocha: πρόκειται για ένα γευστικό συνδυασμό σοκολάτας και καφέ. Η πιο συνήθης δοσολογία είναι 1/3 espresso, 1/3 ζεστή σοκολάτα και 1/3 ζεστό γάλα, με αυτήν την σειρά.

Cappuccino: εδώ ως βάση χρησιμοποιείται ο espresso και στη συνέχεια προστίθεται ζεστό αφρόγαλα. Υπάρχει και ο cappuccino scuro, που ως βάση του χρησιμοποιείται espresso σε πιο ισχυρή δόση (ristretto), ή πιο έντονη ποικιλία. Αντίστοιχα, υπάρχει και ο cappuccino chiaro, όπου ως βάση χρησιμοποιείται πιο αραιός espresso (lungo). Τέλος, εάν το γάλα που θα χρησιμοποιηθεί είναι light, τότε ονομάζεται skinny. Προσφέρεται και σε freddo.

Cold brew: ο καφές φίλτρου, όπως ο espresso, προσφέρεται ζεστός και κρύος.

D

Double no fun: όπως λέει και το όνομα του, είναι ο καφές χωρίς! Espresso χωρίς καφεΐνη και γάλα χωρίς λιπαρά.

E

Espresso: ο συγκεκριμένος καφές είναι από τους πιο διαδεδομένους, και αποτελεί την πρώτη ύλη σε πολλά ροφήματα. Ο espresso μπορεί να παρασκευαστεί ως: Doppio (διπλή δόση καφέ σε φλιτζάνι των 60ml),  Lungo (ελαφρύτερος από τον doppio και μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε νερό), Ristretto (με μονή δόση καφέ και σε μικρότερο χρόνο εκχύλισης), Romano (είναι στην πραγματικότητα ristretto που σερβίρεται μαζί με μια φλούδα λεμονιού), Americano (σε κανονικό φλιτζάνι καφέ  με έξτρα καυτό αποσταγμένο νερό)  και Con Pana (αντί για γάλα, προστίθεται σαντιγί).

I

Irish Coffee: ο συγκεκριμένος καφές παρασκευάζεται με espresso lungo, μια μεζούρα ουίσκι ανακατεμένο με 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη και κρέμα γάλακτος, η οποία προστίθεται στο τέλος πριν το σερβίρισμα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείται σαντιγί.

L

Latte: σε αυτό το είδος καφέ, ακολουθούμε τα χνάρια του cappuccino, με μόνη διαφορά, ότι σερβίρεται σε μεγαλύτερη κούπα, καθώς το γάλα είναι σχεδόν διπλάσιο σε ποσότητα. Προσφέρεται και σε freddo.

M

Machiatto: πολλοί τον μπερδεύουν με τον cappuccino ή με τον latte, αλλά η διαφορά βρίσκεται φυσικά στη δοσολογία και την παρασκευή. Πρόκειται για έναν espresso που από πάνω έχει μια μηδαμινή ποσότητα χτυπημένου γάλακτος. Σε αυτήν την παρασκευή μπορεί να προστεθεί και σιρόπι καραμέλας, δημιουργώντας έτσι το Machiatto Caramel. Προσφέρεται και σε freddo.

Mochaccino: πρόκειται για έναν cappuccino στον οποίο προστίθεται σοκολατένιο αφρόγαλα. Προσφέρεται και σε freddo.

S

Specialty coffee: είναι ο καφές εκλεκτής ποιότητας που προέρχεται από εξαιρετικούς κόκκους, που μεγαλώνουν αποκλειστικά σε ιδανικές συνθήκες κλιματολογικής καλλιέργειας και προσφέρουν χαρακτηριστικές γεύσεις εξαιτίας των μοναδικών χαρακτηριστικών του εδάφους που καλλιεργούνται.

 

Άρθρο από το τεύχος “Καλοκαίρι 2020” του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2020/