Η διαδικασία καβουρδίσματος είναι μια διαδικασία επεξεργασίας του καφέ που διαρκεί από 8 έως 15 λεπτά, ανάλογα με το ζητούμενο αποτέλεσμα στο άρωμα και τη γεύση. Σε αυτό το στάδιο ο κόκκος του καφέ απελευθερώνει τα αρώματά του και διαμορφώνει το «γευστικό» του προφίλ. Για το λόγο αυτό, το καβούρδισμα θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά στάδια της παραγωγής του καφέ. Η θερμοκρασία και ο χρόνος είναι οι δύο παράγοντες που αποτελούν και τα σημεία κλειδιά για αυτήν τη διαδικασία.

καβουρδίσματος

Υπάρχουν πολλοί τύποι και τεχνικές  για το ακβούρδισμα που ποικίλουν από χώρα σε χώρα, αλλά και λόγω προτιμήσεων των καταναλωτών. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές προτιμούν έναν ελαφρά καβουρδισμένο καφέ, ωστόσο, οι τύποι που ξεχωρίζουν είναι αυτοί της Ιταλίας, γενέτειρας του espresso. Παρακάτω παρουσιάζονται οι 3 κυριότεροι τύποι καβουρδίσματος που ξεχωρίζουν.

  1. Βόρειο-ιταλικός τύπος καβουρδίσματος.
    Χαρακτηριστικό χρώμα αυτού του τύπου είναι ο τόνος του. Ο καφές είναι σκούρος, με ένα χρώμα σαν αυτό της σοκολάτας. Οι γεύσεις που αφήνει είναι σε τέλεια ισορροπία με τις υπόλοιπες γεύσεις και τα αρώματα των ελαίων και  θεωρείται ο πιο παραδοσιακός τύπος για την παραγωγή espresso καθώς προσφέρει μια πιο πλούσια και γλυκιά γεύση.
  2. Τύπος καβουρδίσματος της κεντρικής Ιταλίας.
    Χαρακτηριστικό χρώμα αυτού του τύπου είναι το λίγο πιο σκούρο ενώ οι κόκκοι του καφέ έχουν μια λεπτή στρώση ελαίων στην επιφάνειά τους. Στον τύπο αυτό η γεύση είναι πιο εμφανής καθώς τα έλαια που βγαίνουν στην επιφάνεια επί της ουσίας χάνουν τα αρώματά τους και υπερτερεί αυτή.
  3. Νότιο-ιταλικός τύπος καβουρδίσματος.
    Χαρακτηριστικό χρώμα αυτού είναι το πολύ σκούρο καφέ και οι κόκκοι του έχουν μια πολύ πλούσια επίστρωση ελαίων. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών όμως που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον τύπο, το τελικό αποτέλεσμα έχει μια γεύση καμένου καφέ, γεγονός που κάνει τον καταναλωτή να θέλει περισσότερη ζάχαρη στον καφέ του.

Πηγή: www.kudu.gr