Πώς σχετίζονται τα δύο ποτά;

Η tequila και το mezcal είναι και τα δύο αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά που προέρχονται από το Μεξικό και είναι φτιαγμένα από αγαύη – ένα χυμώδες φυτό που προέρχεται από την έρημο του Μεξικού. Γνωρίζετε όμως τι τα κάνει ξεχωριστά ποτά και τους λόγους για τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε το ένα από το άλλο;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Tequila και Mezcal;

Η tequila υπόκειται σε πιο αυστηρά πρότυπα από το mezcal. Η tequila αποστάχθηκε αρχικά από το χυμό (που ονομάζεται aquamiel, που σημαίνει νερό μελιού) και την καρδιά του φυτού μπλε αγαύης. Αυτή η αγαύη μετατράπηκε επίσης σε ένα κονιάκ γνωστό στο παλιό Μεξικό ως vino mezcal. Άλλοι τύποι αγαύης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μπράντι, αλλά είναι γνωστοί απλά ως mezcals.

Ο ρόλος της αγαύης και άλλων σακχάρων

Σήμερα, το mezcal και η tequila είναι δύο εντελώς διαφορετικά ποτά. Η tequila μπορεί να παρασκευάζεται μόνο από την γαλάζια αγαύη σε πέντε μεξικανικές πολιτείες, με την πλειοψηφία να παράγεται στο Χαλίσκο. Το mezcal μπορεί να παρασκευαστεί από οποιαδήποτε ποικιλία αγαύης και σε οκτώ πολιτείες του Μεξικού, με την πλειοψηφία να παράγεται στην Οαχάκα.

Για να θεωρηθεί tequila, τα μεξικάνικα πρότυπα απαιτούν το υγρό να έχει τουλάχιστον 51% προερχόμενο από ζάχαρη χυμού αγαύης, με το υπόλοιπο 49% γενικά να προέρχεται από καλαμπόκι ή ζαχαροκάλαμο. Αυτές οι tequila χαμηλότερης ποιότητας είναι ιδανικές για χρήση σε κοκτέιλ. Οι τεκίλες από 100% αγαύη είναι πολύ ακριβότερες. Λόγω της γλυκιάς γεύσης τους, δημιουργούν υπέροχα απεριτίφ.

Η διαδικασία παραγωγής

Οι καρδιές αγαύης ψήνονται για αρκετές ημέρες και στη συνέχεια θρυμματίζονται για να βγάλουν τους χυμούς τους. Το υγρό αφήνεται να ζυμωθεί έως και μία εβδομάδα. Στη συνέχεια αποστάζεται δύο φορές – για να αυξηθεί το ποσοστό αλκοόλ – και είτε παλαιώνεται σε βαρέλια είτε εμφιαλώνεται αμέσως.

Πηγή: thespruceeats.com