Οι καφέδες και τα διάφορα ροφήματα χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα όλων. Πολλά, μάλιστα, από αυτά περισσότερο από μια φορά την ημέρα. Το θέμα, όμως, είναι τι είναι όλα αυτά τα “περίεργα” ονόματα που βλέπεις σε έναν κατάλογο, και τι διαφορά έχουν μεταξύ τους; Γιατί, παραδείγματος χάριν, να επιλέξεις έναν espresso lungo και όχι έναν espresso ristretto; 

ροφήματα

Παρακάτω, λοιπόν, θα παρουσιαστούν ορισμένες βασικές διαφορές ανάμεσα στα πιο δημοφιλή ροφήματα, ώστε ως επαγγελματίας του χώρου να μπορείς να τις εξηγήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε πελάτη.

  • Espresso ristretto vs Espresso lungo: Η διαφορά αφορά την ποσότητα του καφέ που θα σερβιριστεί στο φλιτζάνι. Ο ristretto σερβίρεται με 15-20 ml ενώ ο lungo σερβίρεται με 40-45ml.
  • Cappucino vs Latte: Για να δημιουργηθεί ένας cappucino χρειάζεται μια δόση espresso και διογκωμένο πλήρες γάλα στον ατμό (το γνωστό αφρόγαλο). Αντιθέτως, για τον latte χρειάζεται ζεσταμένο γάλα και όχι αφρόγαλο.
  • Latte Macchiato: Ο latte Macchiato πρόκειται για σερβιρισμένο αφρόγαλο όπου περιχύνεται στο τέλος από πάνω μια δόση espresso.
  • Freddo Espresso vs Espresso on the Rocks: Και όμως οι καφέδες αυτοί δεν είναι οι ίδιοι όσο και αν φαίνεται έτσι. Για την παρασκευή του Freddo Espresso χτυπιέται η δόση του καφέ με τα παγάκια και στη συνέχεια σερβίρεται σε ένα ποτήρι με πάγο. Για το Espresso on the Rocks, μπαίνει κατευθείαν η δόση του καφέ σε ένα ποτήρι με παγάκια χωρίς προηγουμένως να έχει χτυπηθεί.
  • Freddo Latte: ένα ποτήρι γεμίζει με πλήρες γάλα και πάγο το πολύ μέχρι 2 εκατοστά. Ανακατεύεται στο σέικερ μια δόση espresso με ζάχαρη, αν έχει ζητηθεί και μπαίνει από πάνω από το γάλα.
  • Ζεστή σοκολάτα vs Κρύα σοκολάτα: Στην κούπα μπαίνει περίπου ένα εκατοστό γάλα και προστίθεται μια με δυο κουταλιές σκόνη σοκολάτας. Ζεσταίνεται και σερβίρεται. Η διαφορά στην κρύα σοκολάτα είναι πως πρέπει να μπει η μισή ποσότητα γάλακτος στην αρχή και στη συνέχεια 2-3 παγάκια και να ανακατευτούν καλά. Τέλος, σερβίρεται σε ποτήρι με πολύ πάγο.

Πηγή: www.kudu.gr