Το πρώτο από την σειρά των αποκλειστικών σεμιναρίων “Επιστήμη & Γαστρονομία” εστιάζει σε εφαρμογές των τεχνικών απόσταξης και εκχύλισης στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική. Το εργαστήριο χημείας συναντάει τη γλυκιά κουζίνα!
Αιθέρια έλαια
Πληροφορίες Σεμιναρίου: mathimatamageirikis.gr
Με επιστημονικά εργαλεία (συσκευές Clevenger και Soxhlet, καθώς και Siphon) απαραίτητα για το σύγχρονο ζαχαροπλάστη, δημιουργούμε αυθεντικά, έντονα αρώματα από μπαχαρικά και βότανα. Πειραματιζόμαστε με κλασικές συνταγές, δημιουργώντας λεπτές ισορροπίες γεύσης, υφής και θερμοκρασίας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επαρκή πρακτική εξάσκηση σε σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους παρασκευής  αιθέριων ελαίων και  εκχυλισμάτων με συσκευές Clevenger και Soxhlet. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι απλή και απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες που θέλουν να ασχοληθούν με την παραλαβή των αιθέριων ελαίων.
Αναλυτικά επικεντρωνόμαστε:
  • Παραλαβή Αιθέριων Ελαίων από Αρωματικά –  Φυτά και Μπαχαρικά
  • Τι είναι τα αιθέρια έλαια? Πώς παραλαμβάνονται? Και ποια η σημασία τους για τον οργανισμό;
  • Ποιά μέρη του φυτού (λουλούδια, φύλλα, φλοιός, ρίζες, σαρκώδεις καρποί) χρησιμοποιούνται για την παραλαβή των αιθέριων ελαίων και των εκχυλισμάτων;
Απόσταξη: Περιγραφή βασικών αρχών απόσταξης
Υδροαπόσταξη – Παρουσίαση με τη χρήση της συσκευής Clevenger
Πρακτική άσκηση: Εφαρμογές απόσταξης στη ζαχαροπλαστική και δημιουργία πιάτων
Εκχύλιση: Περιγραφή βασικών αρχών εκχύλισης
Παρουσίαση με τη χρήση της συσκευής  Soxhlet και Εκχύλιση με Siphon
Πρακτική άσκηση: Εφαρμογές εκχύλισης στη ζαχαροπλαστική και δημιουργία πιάτων
Ο εκπαιδευόμενος με το πέρας του σεμιναρίου θα μπορεί να παρασκευάζει αιθέρια έλαια και
εκχυλίσματα με σκοπό την χρήση τους σε πιάτα, θα παραλάβει εγχειρίδιο με 10 συνταγές εκχυλισμάτων και αιθέριων ελαίων, καθώς και σημειώσεις μαθήματος βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα.
To σεμινάριο απευθύνεται σε: επαγγελματίες, σεφ λάτρεις της κουζίνας, με στόχους τη σωστή εκμάθηση των μαγειρικών τεχνικών, αλλά και την εξοικείωση με τις μοντέρνες μεθόδους μαγειρικής.
Πληροφορίες Σεμιναρίου: mathimatamageirikis.gr