Οι κόκκινες μπανάνες είναι μια ομάδα ποικιλιών μπανάνας με κοκκινωπό-μοβ “δέρμα”. Μερικές είναι μικρότερες και πιο χοντρές από την κοινή μπανάνα Cavendish, άλλες πολύ μεγαλύτερες. Όταν ωριμάσουν, οι ωμές κόκκινες μπανάνες έχουν σάρκα από κρεμ έως ανοιχτό ροζ χρώμα.

Είναι επίσης πιο μαλακές και πιο γλυκές από τις κίτρινες ποικιλίες Cavendish, άλλες με ελαφριά γεύση βατόμουρου και άλλες με πιο γήινη. Πολλές κόκκινες μπανάνες εξάγονται από παραγωγούς στην Ανατολική Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι αγαπημένες στην Κεντρική Αμερική ως μορφή χυμού, καθώς και στην Ινδία προκειμένου να προωθήσουν τη γονιμότητα, αλλά πωλούνται σε όλο τον κόσμο.

Τα δημοφιλή τροπικά φρούτα, οι κόκκινες μπανάνες, σε διάφορες μορφές, κοκκινιστή, ψημένη κλπ, οι κόκκινες μπανάνες εμπλουτίζουν πολλά πιάτα χάρη στην υπέροχη γεύση τους. Αυτό το φρούτο έχει υπέροχη γεύση σε συνδυασμό με πορτοκάλια, ακτινίδια, ανανάδες, μάνγκο και ροδάκινα.

Σε συνδυασμό με τζίντζερ και τσίλι, φέρνει μια εξωτική πινελιά στο πιάτο. Ουσιαστικά, αυτό το τροπικό φρούτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το κίτρινο αντίστοιχο του. Στις χώρες όπου καλλιεργείται τρώγεται συχνά ζεστό. Tip: Έχει επίσης υπέροχη γεύση σε σούπες ή πικάντικα κέικ!

Οι κόκκινες μπανάνες πρέπει να έχουν βαθύ κόκκινο ή καστανόχρωμο φλοιό όταν είναι ώριμες και να τρώγονται καλύτερα όταν δεν είναι μελανιασμένες και ελαφρώς μαλακές. Αυτή η ποικιλία περιέχει περισσότερη βήτα καροτίνη και βιταμίνη C από τις κίτρινες μπανάνες. Περιέχει επίσης κάλιο και σίδηρο. Όσο πιο κόκκινο είναι το φρούτο, τόσο περισσότερο καροτίνη και τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο βιταμίνης C. Όπως και με τις κίτρινες μπανάνες, οι κόκκινες μπανάνες θα ωριμάσουν σε λίγες ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και είναι καλύτερο να αποθηκευτούν έξω από το ψυγείο.

Σε σύγκριση με την πιο κοινή μπανάνα, την μπανάνα Cavendish, τείνουν να είναι μικρότερες, έχουν ελαφρώς παχύτερο δέρμα με πιο γλυκιά γεύση, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις κίτρινες μπανάνες. Τείνουν να κοστίζουν περίπου 50% περισσότερο ανά κιλό από τις κίτρινες μπανάνες, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει πολύ μικρότερη προσφορά τους.