Το λάχανο Savoy είναι ένα ευπροσάρμοστο λάχανο, παρόμοιο με το πράσινο λάχανο αλλά λίγο πιο ήπιο και πιο γλυκό, με φύλλα πιο χαλαρά και πιο τραχιά. Είναι επίσης λίγο πιο ακριβό από το κανονικό λάχανο.

Το λάχανο Savoy είναι ένα πράσινο, φυλλώδες λαχανικό που αναπτύσσεται σε χαλαρά, σφαιρικά μορφώματα που αποτελούνται από τραγανά, δαντελωτά φύλλα. Κατατάσσεται ως σταυρανθό λαχανικό, που σημαίνει ότι είναι μέλος της βοτανικής οικογένειας Brassicaceae, μαζί με λαχανικά όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανα Βρυξελλών και bok choy.

Το λάχανο Savoy πήρε το όνομά του από την περιοχή Savoy της Γαλλίας στις Δυτικές Άλπεις, κατά μήκος των συνόρων με την Ιταλία και την Ελβετία, από όπου πιστεύεται ότι προήλθε. Αν και είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, οι χειμερινές εκδόσεις τείνουν να είναι πιο ήπιες και πιο γλυκές από αυτές που καλλιεργούνται το καλοκαίρι, οι οποίες μπορεί να είναι λίγο πιο στιβαρές.

Το Savoy μπορεί να καταναλωθεί ωμό, τουρσί, ζυμωμένο ή μαγειρεμένο. Παρόλο που το ακατέργαστο λάχανο Savoy δεν είναι τόσο τραγανό όσο το πράσινο λάχανο, διατηρεί την υφή του καλύτερα όταν μαγειρεύεται.

Χρήση
Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα για ένα λάχανο Savoy είναι ότι η υφή των φύλλων αλλάζει από το εξωτερικό προς τα μέσα. Τα εξωτερικά φύλλα είναι λαμπερά, πράσινα και ευαίσθητα, αλλά τα εσωτερικά είναι ανοιχτό κίτρινο, σφιχτά και τραγανά. Αυτό σημαίνει ότι τα εξωτερικά και εσωτερικά φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικά πράγματα. Τυλίξτε τα εξωτερικά φύλλα γύρω από κρέατα και στη συνέχεια σιγοβράστε τα σε σάλτσα ντομάτας, και χρησιμοποιήστε τα εσωτερικά για το ψήσιμο, το τηγάνισμα ή το σοτάρισμα σε βούτυρο ή λίπος μπέικον. Όπως συμβαίνει με όλα τα λάχανα, έτσι και το Savoy σερβίρεται νόστιμο ωμό σε σαλάτες και σάλτσα, όπου ένα μείγμα εσωτερικών συν εξωτερικών φύλλων θα προσφέρει υπέροχη αντίθεση.

Τι γεύση έχει;
Το λάχανο Savoy έχει μια ήπια, γλυκιά, φυτική γεύση με λιγότερη από την πιπεράτη γεύση που σχετίζεται με το πράσινο και το κόκκινο λάχανο. Λόγω της σχετικά ουδέτερης γεύσης του, το λάχανο Savoy ταιριάζει εξίσου καλά με αλμυρά και πλούσια τρόφιμα όπως χοιρινό, πάπια και μπέικον, όπως με ήπια ψάρια και θαλασσινά.

Διατροφική αξία
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ωμού λάχανου είναι περίπου 91 τοις εκατό νερό και παρέχει 27 θερμίδες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 6 γραμμάρια υδατανθράκων και 3 γραμμάρια διαιτητικών ινών μαζί με αμελητέο λίπος. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Κ.

Αποθήκευση
Πριν το κόψετε, αποθηκεύστε ένα ολόκληρο Savoy στο συρτάρι του ψυγείου για έως και 2 εβδομάδες. Μόλις κοπεί, τυλίξτε το καλά και αποθηκεύστε το στο συρτάρι και χρησιμοποιήστε το μέσα σε 2 έως 3 ημέρες. Μην πλένετε το λάχανο Savoy μέχρι λίγο πριν τη χρήση, καθώς η υγρασία μπορεί να επιταχύνει την αλλοίωση.

Savoy λάχανο Vs. Κινέζικο λάχανο
Το λάχανο Savoy συγχέεται μερικές φορές με το κινέζικο λάχανο, λόγω του γεγονότος ότι και τα δύο έχουν δαντελωτά φύλλα. Το κινέζικο λάχανο, γνωστό και ως κινέζικο λάχανο, έχει λίγο πιπεράτο, αν και οι χρήσεις τους είναι παρόμοιες. Ο ευκολότερος τρόπος για να τα ξεχωρίσετε είναι ότι το λάχανο νάπα έχει μακρόστενο σχήμα, ενώ το λάχανο Savoy είναι στρογγυλό.

Πηγή: thespruceeats.com