Τι είναι στην πραγματικότητα ο barista? Είναι ένα επάγγελμα που όλοι το ακούμε , όλοι το βλέπουμε

καθημερινά αλλά κανείς δεν το γνωρίζει .

Πίσω από την μοντέρνα αυτή ονομασία κρύβεται μια ολόκληρη ιδέα και μία βιομηχανία

στον τομέα εστίασης και ροφημάτων που στόχο έχει να εκπαιδεύσει σωστά τα άτομα που

εργάζονται στον τομέα αυτό .

 

Η εκπαίδευση αυτή γίνεται μέσω του Beverage Standards Association of UK, το οποίο

ιδρύθηκε το 1996 από μία ομάδα εκπροσώπων μεγάλων βιομηχανιών του χώρου των

ροφημάτων (βιομηχανίες καφέ, τσαγιού, κακάο, νερού, μηχανών καφέ κλπ.).

 

Η ιδέα γεννήθηκε από ανθρώπους που πίστεψαν στην ανάγκη δημιουργίας μίας μη κερδοσκοπικής

Ένωσης η οποία θα αντιπροσώπευε, υποστήριζε και θα προωθούσε τα standards στην

αγορά των ροφημάτων. Μόνο έτσι θα διασφαλίζονταν τα standards και το ήθος στον χώρο της

εστίασης.

 

Οι ειδικοί, μέσω δράσεων και προγραμμάτων που έχουν εφεύρει όπως το ‘raising the bar

programme’ (πρόγραμμα συμβουλευτικής για ιδιοκτήτες café και εστιατορίων), ή το ‘5 cup

grading system’ (πρόγραμμα πιστοποίησης και βράβευσης επιχειρήσεων ανάλογα με την

ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρουν σε σχέση με τα ροφήματα) παρέχουν μία

ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα άτομα που εργάζονται στο χώρο της εστίασης.

 

Το Beverage Standards Association παρέχει πιστοποιημένα σεμινάρια εκπαίδευσης σε Αγγλία, Σκοτία

και Ιρλανδία για Barista/Beverage experts τα οποία λειτουργούν ως VRQ (Vocational Related

Qualification) και ΝQ (National Qualification), δηλαδή επίσημους εκπαιδευτικούς τίτλους σπουδών και

Εθνικά Βρετανικά εκπαιδευτικά διπλώματα, αναγνωρισμένα και ως μαθήματα προς ένταξη σε

πανεπιστημιακές σπουδές στον τομέα του τουρισμού.

 

Ο barista δεν είναι λοιπόν μόνο μια ιδέα, μία μοντέρνα άποψη ούτε απλά ένα καινούριο επάγγελμα,

αλλά είναι η απόλυτη διασφάλιση στην ποιότητα των ροφημάτων και στην προώθηση τους.

Το επάγγελμα αυτό είναι πλέον παγκοσμίως αναγνωρισμένο και ολοκληρώνει σε μέγιστο βαθμό την

παροχή υπηρεσιών στην εστίαση!

 

Μαριλένα & Παναγιώτης: ‘’όραμά μας να ξεχωρίσει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή.‘’

Παρατηρώντας την διεθνή σκηνή και τα καινούργια trends, η Μαριλένα Κουίδη και ο

Παναγιώτης Αξιώτης, διαπίστωσαν ότι στην Ελλάδα ενώ οι αλυσίδες καφέ όλο και

πληθαίνουν και το επάγγελμα του Barista έχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, υπάρχει ένα

κενό γύρω από την ολοκληρωμένη εκπαίδευση αυτών των επαγγελματιών, κυρίως στο

κομμάτι των πρώτων υλών, όσο και στον τρόπο που προσφέρονται αυτά στον καταναλωτή.

Όπως λένε οι ίδιοι «σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί την βαριά

βιομηχανία της χώρας, η σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων πίσω από το bar, είναι υψίστης

σημασίας για την εικόνα των επιχειρήσεων και την ποιότητα του service και βεβαίως και για

την δική τους επαγγελματική εξέλιξη. Ο barista δεν μπορεί να είναι πλέον ένας τυχαίος

επαγγελματίας, οφείλει να είναι ένας εκπαιδευμένος, πιστοποιημένος επαγγελματίας που

κατέχει επίσημο εκπαιδευτικό τίτλο σπουδών, αναγνωρίζοντας έτσι την σπουδαιότητα του

επαγγέλματος».

Ο barista δεν είναι αρκετό να ξέρει μόνο να εκχυλίζει έναν καλό espresso, πρέπει να ξέρει για τις ποικιλίες

του χαρμανιού που χρησιμοποιεί, να ξέρει τι τσάι να προσφέρει σε κάθε περίσταση, τα μυστικά του

κακάο, την βάση της σοκολάτας ρόφημα, τον χειρισμό των μηχανημάτων με ασφάλεια και υγιεινή,

αλλά και την σωστή συμπεριφορά απέναντι στους πελάτες και τα παράπονα που εκείνοι εκφράζουν

κατά περίσταση .

 

Παρακολουθώντας την διεθνή σκηνή και το μέλλον όλων των πιστοποιήσεων ως εγγυητές

επαγγελματικών προσόντων, αποφάσισαν να αντιπροσωπεύουν στο εξής, σε Ελλάδα και

Κύπρο, τον φορέα πιστοποιήσεων BSA, αφού, όπως λένε, το ύφος και το ήθος του φορέα

τους ταιριάζει απόλυτα, λόγω της αυθεντικότητας του και της προσήλωσης του στην ουσία και όχι στην

εικόνα των πραγμάτων τα οποία διαπραγματεύεται.

Όραμά τους, να συνδέσουν την εκπαίδευση και την ανάγκη πιστοποίησης των προσόντων

και δεξιοτήτων των νέων που απασχολούνται στον τομέα, με την αγορά εργασίας και την

απορρόφηση των αποφοίτων από μεγάλες Ελληνικές και Βρετανικές εταιρείες στον χώρο

του τουρισμού και της εστίασης.

«Για εμάς αυτός είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να ξεχωρίσει, και τους

νέους να ξεκινήσουν μία καριέρα που θα τους επιτρέψει επαγγελματική και οικονομική

ανέλιξη και επιτυχία» επισημαίνουν και οι δύο.

 

Γνωρίστε λοιπόν το επάγγελμα του barista, και όσοι θα ασχοληθείτε με αυτό να γνωρίζετε ότι θα αποκτήσετε τίτλο σπουδών και εξειδίκευσης σε έναν χώρο όπως είναι η εστίαση , με ατελείωτες δυνατότητες εξέλιξης , σε έναν χώρο που η φαντασία του επαγγελματία μπορεί να απογειώσει την γεύση και την απόλαυση !