Τι είναι ο decaffeine; Και πόσο καλά γνωρίζουμε αυτό το είδος καφέ;

decaffeine

Ο καφές είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεχώς διευρύνονται τα είδη του. Ωστόσο υπάρχουν άτομα τα οποία, ναι μεν, αγαπούν το άρωμα ή τη γεύση του αλλά δεν απολαμβάνουν όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά που τους προσφέρει ένα φλιτζάνι. Τι ευθύνεται γι’ αυτό; Η καφεΐνη!

Η καφεΐνη που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ, εξαρτάται από την ποσότητα που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή του, αλλά και από το είδος του. Όπως και να έχει, ο καφές, φυσικά και, έχει καφεΐνη.

Σε αυτή άλλωστε οφείλονται και οι ιδιότητες του καφέ, όπως η διέγερση που αισθάνεται κανείς ή τόνωση. Ωστόσο, οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους κάποιοι λατρεύουν τον καφέ, για κάποιους άλλους αποτελούν εμπόδιο, είτε για λόγους προσωπικής επιλογής είτε για λόγους υγείας.

Για όλους εκείνους, λοιπόν, που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, αλλά συνεχίζουν να επιθυμούν το αγαπημένο ρόφημα, η λύση είναι μία και λέγεται καφές χωρίς καφεΐνη ή decaffeine. Ο decaffeine πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο να απολαύσει κανείς ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς τις επιπτώσεις τις καφεΐνης που ενδεχομένως δεν αντέχει.

Ο καφές χωρίς καφεΐνη, δηλαδή ο decaffeine, είναι κανονικός καφές που, όμως, περνά από μια συγκεκριμένη και διαφορετική διαδικασία, κατά την οποία αφαιρείται η ποσότητα της καφεΐνης από τους κόκκους του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ειπωθεί πως ποτέ δεν αφαιρείται το 100% της καφεΐνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να αφαιρεθεί μέχρι και το 99%.

Η γενική διαδικασία αφαίρεσης της καφεΐνης είναι απλή. Στο πρώτο στάδιο, οι κόκκοι του καφέ μουλιάζονται και στη συνέχεια με τη βοήθεια κάποιου διαλύτη ή ενεργού άνθρακα, η καφεΐνη διαλύεται.

Ο Ludwig Roselius λέγεται πως είναι αυτός που εφηύρε τη μέθοδο παραγωγής του decaffeine. Και έτσι χάρη σε αυτόν μπορούν όλοι να απολαμβάνουν καφέ χωρίς καφεΐνη. 

Πηγή: www.kudu.gr