Στις μέρες μας, οι μαγειρικές ικανότητες είναι συνυφασμένες με την υψηλή τέχνη, μετατρέποντας έτσι τον chef σε pop star. Ωστόσο, για να καταφέρεις να φτάσεις στην κορυφή της γαστρονομίας, σε ένα -πλέον- πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, χρειάζεσαι επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες. Άλλωστε η γεύση δεν αρκεί από μόνη της.

Πανεπιστήμια διεθνώς έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, που εστιάζουν στην Γαστρονομική Τέχνη, ή στην Επιστήμη της Γαστρονομίας, και είναι διαθέσιμα και για προπτυχιακούς και για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επομένως, το να λάβεις κορυφαία εκπαίδευση και εξάσκηση είναι το μέσο για να επιτύχεις τον στόχο σου και να φτάσεις στην κορυφή των chef. Είτε επιθυμείς να προετοιμαστείς για μια καριέρα ως chef, ως pastry chef, ως οινολόγος ή οτιδήποτε παρεμφερές του κλάδου, το καλύτερο είναι να μάθεις τα μυστικά του επαγγέλματος από την πηγή του.

Πού βρίσκονται, λοιπόν, οι καλύτερες σχολές για να αποκτήσεις τις καλύτερες γνώσεις;

Παρακάτω παρουσιάζονται οι 3 τοποθεσίες με τις καλύτερες σχολές διεθνώς σύμφωνα με chefs, κριτικούς εστιατορίων, συγγραφείς πολλών συνταγών και φυσικά το mastersportal.com.

Υψηλή κουζίνα στις σχολές της Γαλλίας.

Η τέχνη της γαλλικής κουζίνας είναι διάσημη για τον εξαιρετικό συνδυασμό γεύσης και εικόνας. Το να σπουδάσεις, λοιπόν, γαλλική κουζίνα σε γαλλική σχολή είναι αυτό που πραγματικά θα σε κάνει ξεχωριστό και θα σου δώσει τα εφόδια και τα μυστικά των καλύτερων έμπειρων chef. Σε αυτές τις σχολές θα αποκτήσεις σταδιακά εξαιρετικές ικανότητες και τεχνικές, όπως ο σωστός χειρισμός του μαχαιριού, ή την τεχνική για τις βασικές συνταγές της γαλλικής κουζίνας, όπως οι σάλτσες, οι ζύμες, το ψήσιμο κλπ. Επιπλέον, θα συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντική είναι η υγιεινή μέσα στην κουζίνα, και θα την κάνεις τρόπο ζωής. Τέλος, θα συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντική είναι και η παρουσίαση του πιάτου, ακόμα και το χρώμα, και οι συνδυασμοί διαφορετικών υλικών και γεύσεων. Το σημαντικότερο, όμως, πλεονέκτημα, που θα έχεις, είναι ότι θα διδαχθείς από τους καλύτερους chef, που πιθανότατα θα είναι και βραβευμένοι με αστέρια Michelin.

Ειδικός στην pizza και τα ζυμαρικά στην Ιταλία.

Αν και η ιταλική κουζίνα δείχνει πολύ απλή στο μάτι ενός πελάτη, στην πραγματικότητα δεν είναι. Το να φτιάξεις για παράδειγμα τη δική σου σωστή ζύμη για pizza ή για pasta, δεν είναι καθόλου εύκολο, αν δεν έχεις λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση. Και που αλλού θα ήταν η καταλληλότερη εκπαίδευση, αν όχι στην Ιταλία, την πηγή; Πέραν όμως, των εμβληματικών αυτών υλικών και συνταγών, η ιταλική κουζίνα βασίζεται στην κλασική μεσογειακή διατροφή και τα φρέσκα υλικά, και ο ο τρόπος, που αυτά συνδυάζονται, είναι πραγματικά μια μοναδική τέχνη.

Συνδυασμός γαστρονομικών κουλτούρων στην Ελβετία.

Η Ελβετία είναι πολύ γνωστή για την παράδοσή της στο εξαιρετικό service συνδυασμένο πάντα με τη διεθνή και παραδοσιακή κουζίνα. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στις σχολές της Ελβετίας συνδυάζουν, λοιπόν, διαφορετικές γεύσεις, διαφορετικές κουλτούρες μέσα στο ίδιο πιάτο, συμπεριλαμβανομένης και της ιταλικής και της γαλλικής κουζίνας. Πολλοί επιτυχημένοι chef τελείωσαν τις σπουδές τους στην Ελβετία, όπως ο Ιταλός Marchesi, ο Γάλλος και πλέον βραβευμένος με αστέρι Michelin, Schoener, και πολλοί ακόμη.

Φυσικά, όπου κι αν αποφασίσεις να τελειοποιηθείς, ανάλογα με την κουζίνα που θέλεις να υιοθετήσεις, το σημαντικό με αυτές τις σχολές, σε αυτές τις χώρες, είναι ότι θα έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις δεξιότητες χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες μέσα στο χώρο της κουζίνας. Τέλος, κάτι ακόμα που αυτές οι σχολές θα σου προσφέρουν είναι ότι υποχρεωτικά θα μάθεις ανάλογες ξένες γλώσσες, πέραν των αγγλικών, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντές σου και δίνοντάς σου περισσότερες πιθανότητες να εργαστείς σε εξαιρετικές κουζίνες του εξωτερικού.
1η δημοσίευση: 20 Μαρτίου, 2018