Για πολλούς επαγγελματίες και coff e e afic ionados, η προσθήκη πρόσθετων αρωμά των κα ι γεύσεων στον καφέ θεωρείται ιεροσυλία. Κατά την άποψή τους, τα
σιρόπια, που συνήθως χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μιας κούπας καφέ, αλλοιώνουν την πλούσια γεύση του, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διακριτά
τα ιδιαίτερα αρώματα της κάθε ποικιλίας καφέ. Από την άλλη πλευρά, μεγάλη είναι και η μερίδ α ανθ ρώπων που αγαπούν την αυθεντική γεύση του καφέ αλλά τους αρέσει να πειραματίζονται. Θέλοντας να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα, είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν διαφορετικούς συνδυα σμούς γεύσεων στο καθημερινό τους ρόφημα, ώστε να καταλήξουν στην αγαπημένη τους γεύση. Αν αναζητείτε λοιπόν, τον ιδανικό για εσάς συνδυασμό γεύσεων για να επιτύχετε την απόλυτη γευστική εμπειρία, οι προτάσεις μας σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες.

ΚΑΡΑΜΕΛΑ
Μία από τις πιο διαδεδομένες γεύσεις καφέ είναι η καραμέλα. Ότα ν ο καφές συναντά την καραμέλα, το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο και γλυκό ρόφημα. Μιλάμε για ένα απόλυτο ταίριασμα γεύσεων, καθώς οι σκούρες νότες καραμέλας ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη φυσική πικράδα του καφέ χωρίς να
την καλύπτουν. Η γεύση καραμέλα κυριαρχεί εδώ και χρόνια στα μενού των coffee shops παγκοσμίως με τα caramel macchiato, caramel latte και caramel cappuccino να γίνονται ανάρπαστα. Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά και στην αλμυρή εκδοχή της, τη λεγόμενη “Salted Cara mel flavor”
που διατηρεί τη γλυκύτητα της καραμέλας διαθέτοντας παράλληλα και μία αλμυρή πινελιά.

ΒΑΝΙΛΙΑ
Ο καφές με εκχύλισμα βανίλιας είναι ένας αγαπημένος συνδυασμός όσων αγαπ ούν τα γλυκά ροφήματα. Η ελαφρά φυσική πικράδα του καφέ εξισορροπείται από την γλυκύτητα της βανίλιας δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα ακόμα και για αυτούς που δεν είναι ιδιαίτερα λάτρεις της γεύσης του καφέ. Σε αντίθεση με την καρύδα, η βανίλια είναι μία πολύ δυνατή γεύση και συχνά υπερισχύει έναντι της γεύσης του καφέ. Είναι μία ευρέως δημοφιλής προσθήκη στον καφέ χάρη στην ευελιξία της, καθώς μπορεί να προσ δώσει άλλοτε έντονη γεύση και άλλοτε διακριτική, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με διάφορες ποικιλίες καφέ, ειδικά με αυτές που έχουν ως βάση τους ξηρούς καρπούς. Τα ροφήμα τα καφέ με γεύση βανίλια επιλέγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με το vanilla latte να έχει κατακτήσει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των καταναλωτών.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Ο καφές με τη σοκολάτα αποτελούν αναμφίβολα ένα από τα πιο ταιριαστά «ζευγάρια». Συνδυάζονται αρμονικά και μας δίνουν ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα, που δεν είναι άλλο από τη mocha! Πρόκειται για μία λαχταριστή γλυκιά εκδοχή ροφήματος καφέ –κρύα ή ζεστή ανάλογα με την εποχή – που αναδεικνύει την γεύση τόσο του espresso όσο και της σοκολάτας. Χάρη στην προσθήκη γάλακτος, το πλούσιο ρόφημα της mocha θυμίζει ταυτόχρονα ζεστή σοκολάτα και καφέ latte. Φυσικά, η σοκολάτα μπορεί να προστεθεί και σε άλλα είδη καφέ, είτε με τη μορφή σιροπιού, στον καφέ φίλτρου για παράδειγμα, είτε ως topping σε μορφή σκόνης πάνω στο αφρόγαλα του αγαπημένου μας cappuccino.

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ
Σοκολάτα με γεύση φουντούκι έχεις σίγουρα δοκιμάσει. Αλλά καφέ με γεύση φουντούκι; Αν όχι, ίσως ήρθε η ώρα. Όπως στο ρόφημα της σοκολάτας, έτσι και
στον καφέ, το σιρόπι φουντουκιού προσφέρει μία βουτυρώδη, ελαφρώς γλυκιά γεύση και αναδίδει ένα άρωμα ξηρών καρπών. Η πλούσια και πολύ χαρακτηριστική του γεύση έχει συμβάλλει στη διατήρηση της δημοτικότητάς του όλα αυτά τα χρόνια. Ποικίλα brands έχουν επενδύσει σ’ αυτόν τον απολαυστικό συνδυασμό του καφέ με το φουντούκι, δημιουργώντας αρωματισμένους καφέδες φίλτρου και espresso για όσους ζητούν το κάτι παραπάνω από τον καφέ τους.

ΚΑΝΕΛΑ
Η κανέλα α ποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά της χειμερινής περιόδου –και όχι μόνο– χάρη στο γοητευτικό της άρωμα. Το «πάντρεμά» της με τον καφέ είναι γνωστό και ιδιαίτερα δημοφιλές. Ποιος άραγε δεν έχει πασπαλίσει –έστω και μία φορά– τον freddo cappuccino του με σκόνη κανέλας; Ο συνδυασμός κανέλας – καφέ μας δίνει ένα ελαφρώς γλυκό και γήινο ρόφημα και ενισχύει άψογα τα φυσικά αρώματα του καφέ. Ωστόσο, η ποσότητα της κανέλας θα πρέπει να περιορίζεται περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι καφέ. Σε περίπτωση που υπερβούμε αυτό το όριο, δεν θα έχουμε ένα όμορφο γευστικά αποτέλεσμα και επιπλέον, δεν θα μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μας προσφέρει η κανέλα.

ΚΑΡΥΔΑ
Αν ψάχνεις μία ιδιαίτερη γεύση για να κάνεις πιο ενδιαφέρον τον πρωινό σου καφέ, τότε ίσως η καρύδα σου δώσει τη λύση! Το γάλα καρύ δας έχει αποκτήσει
φανατικούς θαυμαστές –vegan και μη – παγκοσμίως, τόσο για την τροπική του γεύση όσο και για τις θρεπτικές ουσίες και βιτα μίνες που περιέχει. Αποτελεί την πιο αγαπημένη φυτική επιλογή γάλακτος στον καφέ, με τα coconut lattes και cappuccinos να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Το γάλα καρύδας θα δώσει στον καφέ μία ήπια, γλυκιά, κρεμώδη γε ύσ η αλλά και μία διακριτική νότα ξηρών καρπών. Για τους λάτρεις του black coffee, μια μικρή ποσότητα από λάδι καρύδας αρκεί για να κάνει την διαφορά, χωρίς να καλύψει την πλούσια γεύση του καφέ.

Άρθρο από το τεύχος “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2023/