Αφιέρωμα Αρώνια
Τα μούρα αρώνιας είναι από τα κορυφαία superfoods.
Η αρώνια είναι φυλλοβόλος θάμνος τ ης οικογένειας των Ροδοειδών, ιθαγενής της Βόρειας Αμε ρικής, ο οποίος εισήχθη στην Ευρώπη, ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πλέον καλλιεργείται συστηματικά και στα ελληνικά εδάφη, εδώ και αρκετά χρόνια. Η καλλιέργεια του φυτού αυτού γίνεται για καλλωπιστικούς λόγους αλλά και για λόγους δια τροφής, καθώς οι καρποί του μπορούν να καταναλωθούν, τόσο ωμοί όσο και επεξεργασμένοι. Το μαύρο chokeberry, είναι ένα βρώσιμο σκούρο μωβ μούρο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που είναι εύκολο να αν απτυχθεί. Στους ωμούς καρπούς ή μούρα (chokeberries) η γεύ ση συνήθως είναι στυφή. Ωστόσο, η ελληνική, πλέον, ποικιλία, παρουσιάζει μια απολαυστική γλύκα σε σχέση με τις αντίστοιχες εισαγόμενες. Υπάρχουν μάλιστα βιοτεχνίες οι οποίες ασ χολούνται συστηματικά με την βιολογική καλλιέργεια των καρπών αυτών στην Ελλάδα, επενδύοντας σε καινοτόμα συστήματα ποτίσματος, σύγχρονα μηχανήματα καλλιέργειας, λα μβά νοντας πάντα επιστημονικ ή υποστήριξη. Αυτά οδηγούν, φυσικά, στη δημιουργία καινοτόμων, έτοιμων προϊόντων προς κατανάλωση, τα οποία ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την παραγωγή και ασφάλεια των τροφίμων, μεταξύ των οποίων κρασί, χυμό, μαρμελάδα, παγωτό, τσάι, μπίρα, σιρόπια, ορεκτικά και αλκοολούχα ποτά. Στις μέρες μας, μπορεί κανείς να βρει αρώνια, πέραν των φρέσκων, και αποξηραμένα ολόκληρα είτε ακόμα και σε σκόνη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για γλυκίσματα και ροφήματα για κάθε κατάστημα καφεσ τίασης. Για παρά δειγμα, με χυμό, σκόνη ή ακόμα και φρέσκα μούρα αρώνιας μπορείτε να παρασκευάσετε και να προσφέρετε muffins, ψωμάκια, smoothies, σιρόπια (τα οποία μπορούν να προστεθούν σε cocktails), ανάμεικτους με άλλα φρούτα χυμούς, γκρανόλα, επιδόρπια, μαρμελάδες και τσάτνεϊ. Γενικά μπορείτε να πειραματιστείτε με όλες τις συνταγές που περιλαμβάνουν βατόμουρα, και να τα αντικαταστήσετε σε ίδια αναλογία με chokeberries.
Διατροφική αξία
Τα μούρα αρώνιας είναι από τα κορυφαία superfoods που μπορεί κανείς να δοκιμάσει, καθώς είναι πλούσια πηγή ανθοκυανινών, και πολλές φορές τα συναντάμε είτε στα συμπληρώματα διατροφής, είτε σε superfood σνακ. Τα μικρά, αυτά, σκούρα μούρα έχουν γίνει δημοφιλή στους καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους, καθώς θεωρούνται μία από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών αντιοξειδωτικών, τα οποία λέγεται ότι προσφέρουν πολλές ιδιότητες, που προάγουν την υγεία. Η αρώνια περιέχει πολυάριθμες ενώσεις, όπως υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, αμινοξέα, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και κυρίως πολυφαινολικές ενώσεις.
Χαρακτηριστικά, σε 100γρ. φρέσκου καρπού αρώνιας περιέχονται:
• συμπλέγματα των βιταμινών B1 έως Β9,
• βιταμίνη C – 22% της ΠΠΑ (Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς)
• βιταμίνη E – 17% της ΠΠΑ
• βιταμίνη Κ – 50% της ΠΠΑ
• βιταμίνη P
• μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως Ασβέστιο (4% της ΠΠΑ), Κάλιο (9% της ΠΠΑ), Μαγγάνιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Νάτριο, Ψευδάργυρο,
• καροτενοειδή, σεροτονίνες, κατεχίνες, τανίνες, πηκτίνη,
• υδατάνθρακες (3% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας ενέργειας)
• φυτικές ίνες (17% μιας επαρκούς ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών)
• πρωτεΐνες και αμινοξέα
• πολυφαινόλες (Πρόκειται μάλιστα, για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκριτικά με άλλα γνωστά μούρα και φρούτα, γεγονός που καθιστά την αρώνια ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά μούρα)
Χάρη σε όλα τα παραπάνω πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, η αρώνια διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιδιαβητικές, αντιαθηροσκληρωτικές, αντιυπερτασικές, αντιαιμοπεταλιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας την ως τον πλέον φυσικό υπέρμαχο της υγείας.
Συνταγή: Τσάτνει από μούρα αρώνιας
Το τσάτνεϊ είναι ιδανικό συνοδευτικό για πολλά είδη κρέατος καθώς και για συνοδευτικά όπως καναπεδάκια, τυριά, σάντουιτς κλπ.
Υλικά
• 3 κιλά μούρα
• 6 μέτρια σε μέγεθος αχλάδια
• 150 γρ. καστανή ζάχαρη
• 4 κρεμμύδια (κατά προτίμηση λευκά)
• 1/2 φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
• ¼ κ.γ. κάρδαμο
• 3-4 κόκκους μπαχάρι
• 2 γαρύφαλλα
• 1κ.γ. σπόροι μουστάρδας,
• 1κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
• Αλάτι
• Βούτυρο
Εκτέλεση
Καταψύχουμε τα μούρα αρώνιας για 2-3 ημέρες, για να φύγει η πίκρα που ενδεχομένως μπορεί να έχουν.
Ρίχνουμε τα μούρα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε μέ τρια προς δυνατή φωτιά. Σε ένα δεύτερο μπολ λιώνουμε το βούτυρο και τοποθετούμε ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μείγμα με τα κρεμμύδια και το βούτυρο στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένα και ξεφλουδισμένα τα αχλάδια και στη συνέχεια τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κ ατσαρόλα το ξύδι και αφήνουμε να βράσει για περίπου μία ώρα, μέχρι να έχει τη σωστή σύσταση της μαρμελάδας.
Μόλις ολοκληρωθεί τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε.
Tips
Τα μούρα μπορούν να αντικατασταθούν από χυμό. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί λίγο περισσότερο βούτυρο ανάλογα με την πυκνότητα του χυμού.
Μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά.
Αν έχει γίνει σωστή αποστείρωση στα βάζα, τα καπάκια θα είναι δύσκολο να ανοίξουν μετά.
Εφόσον ανοιχθεί κάποιο βάζο συντηρείται στο ψυγείο.
Άρθρο από το τεύχος “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-summer-2023/