Γάλα Πατάτας: Η νέα φυτική εναλλακτική γάλακτος
Εύκολα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε φυτικό γάλα αυτές τις μέρες, το οποίο είναι μια τέλεια εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή
για όσους επιθυμούν μια εναλλακτική πρόταση για τον καφέ τους με λιγότερες θερμίδες. Μερικές από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις είναι το γάλα αμυγδάλου, το
γάλα ρυζιού και το γάλα σόγιας.
Από όλα τα είδη γάλακτος φυτικής προέλευσης που γίνονται δημοφιλή, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για «γάλα πατάτας», το οποίο, επίσης, προστίθεται στον καφέ.
Η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών για το 2022 ανέφερε το γάλα πατάτας ως μια ανερχόμενη τάση, ακολουθώντας τα βήματα του γάλακτος σόγιας, αμυγδάλου, μπιζελιού και βρώμης που έχουν μεγάλη ζήτηση. Όπως είναι φυσικό, λαμβάνοντας υπόψη και την πορεία της τάσης αυτής κατά τη διάρκεια του 2023, και το 2024 αναμένεται να σημειώσει τεράστια αύξηση στην κατανάλωση, καθώς αρχίζει σιγά σιγά να επεκτείνεται η πώλησή του. Το γάλα πατάτας είναι ένα φυτικό γάλα, που παρασκευάζεται από πατάτες. Η υφή είναι γαλακτώδης και η γεύση είναι ήπια.
Ένας Σουηδός ερευνητής τροφίμων και ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λουντ βρήκαν έναν τρόπο να μετατρέψουν την απλή πατάτα σε ρόφημα. Η
σουηδική εταιρεία DUG πωλεί αυτή τη στιγμή γάλα πατάτας σε λίγες χώρες. Είναι ένα μείγμα από νερό, πατάτες, κραμβέλαιο, σάκχαρα και μερικά άλλα συστατικά. Κρατήστε, λοιπόν, το γάλα πατάτας στη λίστα σας, γιατί σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα το χρησιμοποιήσετε.
Διατροφική αξία γάλακτος πατάτας: Η διατροφική αξία του χειροποίητου γάλακτος πατάτας εξαρτάται από τα υλικά που προσθέτετε, όπως η ζάχαρη για παράδειγμα. Ωστόσο, κατά μέσο όρο το άγλυκο γάλα πατάτας (όπως αυτό πωλείται στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή) ανά 100 ml αποτελείται από:
Θερμίδες: 39 θερμίδες
Ολικό λίπος: 3 gr
Κορεσμένα λιπαρά: 0,2 gr
Υδατάνθρακες: 1,3 gr
Φυτικές ίνες: 0,1 gr
Πρωτεΐνη: 1,3 gr
Ασβέστιο: 120 mg
Βιταμίνη D: 0,75 mg
Ριβοφλαβίνη: 0,21 mg
Βιταμίνη Β12: 0,38 mg
Quick Facts:
– Το γάλα πατάτας είναι η νεότερη επιλογή γάλακτος φυτικής προέλευσης στην αγορά.
– Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας γάλα πατάτας με μια απλή συνταγή.
– Οι διαιτολόγοι διεθνώς αναφέρουν ότι είναι παρόμοιο διατροφικά με άλλες εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης.
Άρθρο από το τεύχος “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-trends/cabare-cafe-bar-restaurant-magazine-no12/