Η ΓΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Μετά από μία σειρά ετών όπου τα trends καθορίζονταν από την βιωσιμότητα ή την διαδικασία πίσω από την παραγωγή, οι επιρροές για τις τάσεις του φαγητού και του ποτού αρχίζουν να αλλάζουν. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους 18 μήνες παρατηρείται μία μεταβολή προς προσεγγίσεις με επίκεντρο την γεύση.

Η προτεραιότητα στην αισθητηριακή εμπειρία τόσο του φαγητού όσο και του ποτού είναι ιδιαίτερα επίκαιρη μετά την Covid-19 εποχή, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που έχασαν την αίσθηση της γεύσης αλλά και της όσφρησης λόγω του ιού. Αυτό –λίγο πολύ– σημαίνει ότι οι τάσεις στην κατηγορία του φαγητού και του ποτού θα επικεντρωθούν στον τρόπο μεγιστοποίησης των συστατικών γευστικά, ώστε να ανταποκρίνονται στις βασικές μας γεύσεις – γλυκό, ξινό, πικρό και αλμυρό – και να μας δημιουργήσουν νέες αγαπημένες γεύσεις, μελλοντικά.

ΟΞΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΞΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Η οξύτητα και οι ξινές γεύσεις μπορούν να απογειώσουν τη γευστική εμπειρία κατανάλωσης ενός ποτού και να ταιριάξουν με μία ευρεία γκάμα αφεψημάτων. Οι γευστικές αυτές ουσίες προέρχονται είτε από τη φύση, από εσπεριδοειδή και μούρα, είτε παρασκευάζονται μέσω τεχνικών προετοιμασίας, – όπως ζύμωσης, διατήρησης σε άλμη ή σε βαρέλι – δίνοντας ως αποτέλεσμα την παραγωγή επιπλέον γεύσεων όπως αυτές.

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν την πρώτη επιλογή φρούτων, με τη βοήθεια των οποίων μπορεί να παραχθεί μία μεγάλη ποικιλία ποτών με όξινη επίγευση. Βάσει της τάσης, που προέκυψε το 2022 για το σαγκουίνι (είδος πορτοκαλιού), τα ασυνήθιστα ή διεθνή είδη εσπεριδοειδών, όπως το yuzu από την Ιαπωνία, το pomelo (ή αλλιώς φράπα) ή το περγαμόντο μπορούν να δημιουργήσουν εκλεκτά αναψυκτικά, ξινές μπύρες ή αρωματικά αλκοολούχα ποτά.

Τα μούρα αφροξυλιάς (elderberries), τα λαγοκέρασα (gooseberries) και τα μαύρα φραγκοστάφυλλα (blackcurrants) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την τάση ποτών και να αποτελέσουν τους κατάλληλους συνδυασμούς για κρασιά, αρωματικές μπύρες ή συμπυκνωμένους χυμούς. Προσφέροντας οξύτητα και γήινες γεύσεις, τα βρώσιμα αυτά μούρα, που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις κατά μήκους του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν προσφέρουν μόνο τολμηρές μελλοντικές γεύσεις, αλλά μπορούν να καλλιεργηθούν στο σπίτι για να υποστηρίξουν επίσης τις συνεχείς δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα.

ΛΟΥΛΟΥΔΑΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

Οι γλυκές γεύσεις φυσικά και θα είναι πάντα οι αγαπημένες των καταναλωτών. Αυτό σημαίνει πως και το επόμενο έτος τα αφεψήματα με λουλουδάτες και βοτανικές γεύσεις θα έχουν μία θέση στα top trends.

Τα λουλούδια, όπως άνθη κερασιάς, ο ιβίσκος και η αφροξυλιά είναι ήδη δημοφιλή σε αναψυκτικά και κοκτέιλ, δημιουργώντας αρωματικά, ελκυστικά και πολύχρωμα ποτά. Παράλληλα, βότανα όπως η βανίλια, το τζίντζερ ή η κανέλα και μυρωδικά όπως η μέντα, το δενδρολίβανο και ο βασιλικός αποτελούν επίσης τα κατάλληλα συστατικά για την παρασκευή αρωματικών αλκοολούχων και μη ποτών.

Το τζιν είναι ο καλύτερος φίλος για κάθε ένα από αυτά τα συστατικά, σαν ένα γήινο ισορροπημένο αλκοολούχο ποτό. Άλλα ποτά, όπως κατά κύριο λόγο το ρούμι, είναι αναγνωρισμένα ως ιδανικά συνοδευτικά για βότανα και άνθη. Και εννοείται πως δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω τις αρωματικές μπύρες και τους μηλίτες, που συνδυάζονται απόλυτα με τα παραπάνω αρωματικά.

Πηγή:  simpsonsbeverages.com