Η λέξη “mocktails” ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη mock που σημαίνει απομίμηση και από το cocktails. Τα mocktails ή διαφορετικά “virgin cocktails” είναι πολύ απλά cocktails χωρίς αλκοόλ.

Τον τελευταίο καιρό, λίγο το καλοκαίρι που είναι προ των πυλών, λίγο οι influencers, έρχονται στη μόδα τα mocktails, και κυριαρχούν. Αυτό σχετίζεται τόσο με την ανάγκη, όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν για κάποιο λόγο, να καταναλώσουν αλκοόλ, να πίνουν κάτι έστω και για την παρέα.

Τα ποτά αυτά δημιουργούνται από χυμούς φρούτων και soft drinks, όπως το κρασί, το τσάι, η σόδα κλπ. Τα πιο δημοφιλή mocktails είναι το Nojito, από το Mojito, το Virgin Margarita, με χυμό αντί για αλκοόλ, η Pina Colada αλλιώς και το Sparkling Virgin ως διαφορετικό Cosmopolitan.

Τα mocktails θα λέγαμε είναι το ποτό του αύριο καθώς απευθύνεται σε όλους τους τύπους πελατών και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ η δημιουργία του μείωσε σημαντικά και τα ποσοστά εθισμού στο αλκοόλ.

Οι πιο σημαντικές συνταγές παρουσιάζονται παρακάτω και είναι ιδανικές για να τις εντάξει κανείς στο μενού της δικής του επιχείρησης και να προσελκύσει περισσότερο κοινό:

Nojito

Τοποθετείτε σε ένα ποτήρι 5-6 φύλλα δυόσμου ή μέντας, μισό λάιμ κομμένο σε κύβους και τη ζάχαρη. Τα πιέζετε με ένα γουδοχέρι μέχρι να βγουν τα «ζουμιά» του λάιμ και να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Προσθέτετε τον πάγο και γεμίζεται μέχρι πάνω με σόδα.  Οι παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε στο “Nojito” είναι ουσιαστικά απεριόριστες (όπως και του “Mojito”)  Strawberry Nojito όπου προσθέτετε πούλπα φράουλας, Peach Nojito με πούλπα ροδάκινο, Pineapple Nojito με ανανά, Apple Nojito με μήλο.

Virgin Margarita

Σε ένα σέικερ τοποθετείτε 45ml χυμό λαιμ, 45ml χυμό λεμόνι και 45ml χυμό πορτοκάλι και τα ανακατεύετε με πολύ πάγο. Γαρνίρετε το στόμιο με αλάτι και χύνετε το μείγμα στο ποτήρι αφού πρώτα έχετε παγώσει το ποτήρι με μερικά παγάκια.

Virgin Pina Colada

Βάζετε 30ml χυμό ανανά και 30ml κρέμα ή γάλα καρύδας σε ένα σέικερ και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Προσθέτετε στο ποτήρι πάγο και συμπληρώνετε το μείγμα. Διακοσμείτε με ένα maraschino ή μια φέτα ανανά.

Sparkling Virgin (το Cosmopolitan αλλιώς)

Βάζετε 60ml χυμό κράνμπερι, 30ml χυμό λάιμ και 150ml σόδα στο σέικερ. Τα ανακατεύετε προσεκτικά σε ένα σέικερ μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο. Χύνετε στο ποτήρι το οποίο το έχετε παγώσει πρώτα. Μπορείτε να γαρνίρετε με ζάχαρη στην άκρη του στομίου.

Γενικά, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλές γεύσεις για mocktails. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και διάθεση, να πειράξετε τις ήδη υπάρχουσες συνταγές για cocktails.