«Τίποτα δεν πάει χαμένο – όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι»!

Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός την κεντρική ιδέα της γενικότερης πολιτικής του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα για την διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων, μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος το οποίο εγκρίθηκε  την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές» και ακρωνύμιο «A2UFood» παρουσιάστηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, από τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης κ. Θρασβουλο Μανιό και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χάρη Μαμουλάκη, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πρότασή  μας υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές καινοτόμες δράσεις» με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Κατατέθηκαν 312 προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, εγκρίθηκαν 16 και ο Δήμος Ηρακλείου ήταν 2ος στη σχετική κατάταξη!

Οι δράσεις που περιλαμβάνει το A2UFOOD κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

1.  Αξιοποιούμε το περίσσευμα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Ειδικό – Εναλλακτικό  Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου. Μιλάμε, το διευκρινίζω,  για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, όχι για φαγητό που έχει σερβιριστεί.

2.  Ενισχύουμε την κομποστοποίηση, πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων,  και  με:

A. Κομποστοποιητές γειτονιάς για τα υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης

Β. Δική μας παραγωγή κομποστοποιήσιμες σακούλες από τα τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης, τις οποίες και θα διαθέτουμε στους δημότες που συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρόγραμμα κομποστοποίησης

Ο κ.Μαμουλάκης εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτό του προγράμματος θα παράγονται κομποστοποιήσιμες σακούλες από τα τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης, οι οποίες και θα διατίθενται στους δημότες δωρεάν.
Οι σακούλες αυτές θα παράγονται από καλαμπόκι θα μοιάζουν με πλαστικές αλλά δεν θα είναι και σε 7 μέρες βάζοντας μέσα υπολείμματα τροφών θα διαλύονται μαζί με αυτά και θα γίνονται κόμποστ δηλ λίπασμα.

Αυτή η καινοτομία θα φέρει τα πάνω κάτω στην διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων από τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης αφού θα τοποθετηθούν σε όλο το Ηράκλειο ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης όπου θα μπορούν να τοποθετούνται οι σακούλες κατασκευασμένες από το καλαμπόκι.

Σε πρώτη φάση θα παραχθούν ενάμιση εκατομμύριο και έπεται συνέχεια ενώ όσοι συμμετέχουν θα δουν τα δημοτικά τέλη τους να μειώνονται. Επίσης όπως είπε ο κ. Μαμουλάκης η αλλαγή της νοοτροπίας με την οποία διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας είναι καίριο ζήτημα.